Proteinele din dieta : sunt bune sau rele? A avea o alimentatie echilibrata este un obiectiv pe care multi si-l stabilesc, nu doar sa slabeasca, ci si sa ramana sanatosi si sa traiasca bine si mult timp. Web-ul si ziarele propun frecvent diete rigide si foarte diferite, care cu siguranta pot fi utile unora, dar care uneori incurca. Acordand putina atentie la ceea ce are nevoie corpul nostru cu adevarat, puteti face niste greseli destul de grave; de aceea este important sa fii bine informat inainte de a incepe ceva nou si, mai ales, sa ceri sfatul unui profesionist. De exemplu, multi cred ca, pentru a nu lua in greutate , este suficient sa evitati proteinele. Dar este chiar asa? Proteinele din dieta sunt bune sau rele ?
Cititi mai departe pentru a afla.
Proteinele din dieta: ce sunt si pentru ce sunt?
Se vorbeste mult despre asta, dar poate ca nu stii exact ce sunt proteinele si de ce sunt atat de esentiale pentru buna functionare a organismului nostru. Sunt molecule biologice prezente in cantitati mari in corpul uman si, in general, in toate fiintele vii. Ele deriva din unirea aminoacizilor si sunt compuse pe baza de carbon, azot, oxigen si hidrogen, precum si alte elemente posibile precum fosfor si metale.
Importanta lor este indicata de numele insusi; de fapt, in greaca protos inseamna primul, iar alegerea acestui termen se explica imediat prin diferitele functii ale proteinelor:
– Protectoare deoarece sunt legate de formarea de anticorpi si limfocite
– Plastic deoarece contribuie la construirea unor parti importante ale corpului, cum ar fi celulele, organele si muschii
– Transport deoarece simplifica trecerea substantelor utile in organism
– Depozit si contractil
Unde se gasesc proteinele
Acum ca stii ca proteinele indeplinesc atat de multe si importante functii, probabil te intrebi: unde le pot gasi?
In realitate in multe alimente, atat de origine animala, cat si vegetala (deci daca nu mananci carne, nu-ti face griji). Totusi, trebuie amintit ca proteinele animale sunt numite nobile deoarece, spre deosebire de cele vegetale, contin toti aminoacizii esentiali pentru organismul nostru. Totusi, daca vrei sa reduci prezenta carnii in alimentatia ta sau, pentru alegeri personale sau de sanatate, nu o consumi, poti umple golurile cu o dieta variata.
Vorbind despre proteine vegetale , iata unde sunt continute cel mai mult:
– Leguminoasele si semintele precum fasolea, soia, nautul, lintea, chia, mazarea, lupinii, semintele de floarea soarelui si dovleacul sunt bogate in ele. Asociate cu cerealele, iti permit sa iei toti aminoacizii pe care ii are singura carnea.
– Cereale precum spelta si germeni de grau, pe care le puteti folosi ca ingrediente in multe preparate.
– Legume precum broccoli, anghinare, ardei, spanac si sparanghel. Cumparati si mancati-le proaspete pentru a va bucura de toate proprietatile lor nutritive; chiar mai bine daca te-ai decis sa le cresti singur.
– Nuci, inclusiv fistic, nuci, alune, alune, migdale si caju.
Pe langa acestea, daca nu sunteti vegan sau vegetarian, nu puteti sa nu adaugati lapte , iaurt grecesc, oua si unele branzeturi precum Gruyere si Grana. In ceea ce priveste proteinele animale , pe de alta parte, prefera carnea slaba precum puiul, mielul, curcanul si carnea de vita si pestele precum tonul, codul, merluciu si sardinele conservate la masa.
Toate aceste ingrediente gustoase si benefice sunt grozave pentru a crea mancaruri frumoase.
Ierburi si condimente cu mai multe proteine
Ierburile aromatice si condimentele sunt condimente capabile sa ofere mancarurilor o savoare inconfundabila si multe dintre ele contin un numar bun de proteine. Patrunjelul, de exemplu, este format din 20%, la fel ca tarhonul. In ceea ce priveste condimentele, trebuie mentionate semintele de chimen, semintele de mustar si sofranul parfumat . De fapt, 10 g de sofran contine aproximativ 7 g de carbohidrati si 1 g de proteine. Desigur, este intotdeauna mai bine sa folositi stigmatele din bucatarie in locul produsului sub forma de pudra, deoarece acestea pastreaza mai bine proprietatile nutritive si organoleptice.
O dieta sanatoasa cu un aport bun de proteine
Aportul corect de proteine va permite sa va mentineti corpul sanatos. Proteinele nu sunt de evitat, dar nu trebuie consumate in exces deoarece consecintele pot fi grave. De exemplu, daca dieta dumneavoastra este lipsita de proteine, este posibil sa aveti caderea parului, scaderea sistemului imunitar si scaderea masei musculare.
Daca, in schimb, problema ta este inversa si iei prea mult din ea, risti sa-ti incordezi ficatul si rinichii pentru ca surplusul se transforma in depozit de grasime.
Dar cate proteine trebuie sa iei zilnic?
De obicei, 10% din caloriile zilnice sunt obtinute din proteine, desi pentru copii procentul creste usor. De fapt, exista mai multi factori care contribuie la variarea acestui procent de la individ la individ, desi se poate spune cu certitudine ca nu trebuie sa depaseasca 35%.
In practica se poate spune ca un barbat adult are nevoie de 56 de grame pe zi in timp ce femeile 46 de grame pe zi (cu exceptia viitoarelor mame care trec prin sarcina si a celor care alapteaza). Persoanele in varsta, pe de alta parte, ar trebui sa-si creasca aportul de proteine pana la 70/75 de grame pe zi.
Aceste cifre sunt bineinteles utile pentru a va face o idee, dar este intotdeauna necesar sa consultati un medic daca intentionati sa urmati o dieta specifica si doriti sa cresteti sau sa micsorati aportul de proteine.
Per total, la intrebarea ,, proteinele sunt bune sau rele in alimentatie”, se poate raspunde ca ele sunt fundamentale intr-o dieta echilibrata si ca sunt miturile false care sustin ca acestea provoaca cresterea in greutate si de aceea este necesara eliminarea lor. Marimea potrivita este intotdeauna raspunsul ideal la orice, iar acest lucru este valabil si pentru proteine; animale sau plante, sunt aliati ai organismului tau, nu dusmani de luptat.