Plantarea arbustilor fructiferi
Casa si Gradina

Plantarea arbustilor fructiferi se face toamna

0

Pentru cei dintre noi care adora gradinaritul – nimic nu poate invinge intoarcerea rapida a recoltei abundente din plantarea de rosii, ardei, porumb si multe altele in fiecare an.

Cu toate acestea, nu trebuie uitate anii si anii recoltelor de fructe care pot fi furnizate de la o singura plantare a catorva pomi fructiferi pana la curtea sau peisajul dvs.

Nimic nu depaseste gustul cireselor proaspete culese!

Exista ceva care este atat de satisfacator in ceea ce priveste plantarea unui pom fructifer – aceasta inseamna cumva ca puneti radacini de o natura mai permanenta.

Pomii fructiferi pot fi un plus valoros pentru cei care incearca sa fie mai responsabili pentru cultivarea propriei alimente – si necesita mult mai putina intretinere decat o gradina anuala.

Desi puteti planta pomi fructiferi in peisajul dvs. in orice moment al sezonului de vegetatie – toamna este intr-adevar cel mai bun moment pentru plantare.

Avantajele plantarii copacilor dvs. in toamna sunt multe. Pentru unul, temperaturile mai reci sunt mult mai putin stresante pentru copaci si necesita mult mai putina udare decat plantarea copacilor in primavara si luarea lor prin lunile fierbinti de vara.

Plantarea de toamna permite suficient timp pentru ca radacinile unui copac sa se intareasca – obisnuindu-le cu solul si pregatindu-le pentru o crestere rapida in primavara urmatoare.

Alegerea copacilor:

Indiferent daca doriti sa creasca proprii ciresi, pere sau mere – aveti grija cand selectati pomi fructiferi.

Asigurati-va ca selectati soiuri rezistente si tolerante fata de zona dvs. de crestere. In plus, majoritatea pomilor fructiferi necesita un al doilea polenizator pentru a se asigura ca pomii vor da roade.

Sa presupunem ca va place soiul de mere Fuji. Daca plantati un singur mar Fuji – s-ar putea sa fiti trist sa aflati ca nu va veti bucura niciodata de merele gustoase pe care atat de multi dintre noi le plac.

Acest lucru se datoreaza faptului ca Fuji este un soi auto-steril – si necesita un al doilea polenizator pentru a fructifica. Deci, pentru a avea mere Fuji – va trebui sa plantati un copac partener, cum ar fi soiul Gala sau Granny Smith.

La inceput, poate suna putin descurajant intre selectarea soiurilor tolerante si a celor partenere – dar aproape toate cresele au diagrame usor de citit care va pot ajuta sa parcurgeti procesul.

Si, bineinteles – nu va fie teama sa puneti intrebari – majoritatea creselor care merita sarurile lor vor avea pe cineva din personal care va poate ghida pe parcursul procesului.

Sfaturi pentru plantare:

Plantarea unui pom fructifer este de fapt un proces foarte simplu.

Sapati gaura de plantare de aproximativ doua pana la trei ori diametrul – si de aproximativ 1 1/2 ori adancimea recipientului in care a intrat copacul dvs.

Odata ce gaura este sapata – amestecati inapoi in cantitati egale de compost si sol pana la fundul gaurii, umplandu-l suficient, astfel incat partea de sus a bilei radacinii arborelui sa stea cam la un centimetru deasupra varfului gaurii.

In acest moment, udati radacina cu generozitate (cativa litri) – si apoi completati in jurul restului gaurii cu cantitati egale de compost si sol.

Cand arborele dvs. este complet plantat – doriti ca baza trunchiului sa fie chiar deasupra nivelului solului – permitand un drenaj bun.

Aplicati un strat de mulci de 2 pana la 3 ″ (mulci din lemn de esenta maruntit, paie sau frunze maruntite functioneaza bine) pentru a ajuta copacul sa pastreze umezeala si sa protejeze radacina de iarna. Asta e!

Veti dori sa va udati copacii pentru restul toamnei – aplicand cativa galoane in jurul zonei radacinii atunci cand mama natura nu le ofera pe ale ei. Daca arborele dvs. este suficient de mare – poate doriti sa-l mizati pentru a va oferi protectie impotriva vanturilor de iarna.

In ceea ce priveste spatiul – in medie, majoritatea copacilor pitici ar trebui sa fie plantati la aproximativ 8-10 picioare distanta – si cel putin 12 picioare intre randuri. Pentru semi-pitici distanti intre 10 si 12 picioare si intre 14 si 16 picioare intre randuri si pentru copacii de dimensiuni mari, cel mai bun pariu este sa cititi eticheta pentru a va asigura ca lasati o crestere adecvata pentru arbori specifici.

Cu putina munca in aceasta toamna – va puteti bucura de fructele preferate pentru anii urmatori!

Marian D.

Pestele crescut benefic sau daunator sanatatii?

Previous article

De ce ar trebui sa alegi tigla metalica pentru acoperis

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *