Atunci când dispui de spațiu exterior, cum ar fi o curte, e și păcat să nu ai câțiva pomi fructiferi. Ți-e teamă că sunt prea greu de crescut? Specialiștii în pomicultură spun că nu toate soiurile sunt greu de crescut. Ai aici câteva păreri în direcția asta, plus câteva exemple de pomi fructiferi de la Grădinamax ce pot fi crescute cu succes chiar și de către începători.
De ce merită să ai pomi fructiferi în curte? Pe lângă beneficiul evident de a te bucura de fructe proaspete, pomii fructiferi incanta cu florile lor parfumate și frunzele de un verde viu. De asemenea, invita în grădina insecte polenizatoare, atât de necesare grădinii de legume. Dacă ți-ar place astfel de pomi în curte, trebuie să știi că există anumite sortimente ce nu necesită foarte mult efort din partea ta. Iată care sunt cei mai ușor de crescut pomi fructiferi.
- Mărul
Oricine are o curte ar trebui să aibă cel puțin un mar. Este un pom fructifer care crește cu foarte mare ușurință, fără a necesita prea multă atenție. Unde mai pui ca ai la dispoziție o varietate de soiuri, fiecare cu fructul și aroma sa. Pentru a fi sigur(a) ca ai ceea ce-ți dorești, fă un pic de cercetare în ceea ce privește soiurile. Unele sunt zemoase și crocante, ideale pentru a fi mancate ca atare, în timp ce altele sunt mai potrivite pentru gătit (plăcintă cu mere).
Dacă respecți un minim de reguli, mărul din grădina ta îți va oferi o abundență de fructe. Fie ca preferi merele de vară, sau cele de toamnă, acest pom fructifer este o alegere potrivită.
- Părul
Cui nu-i place să savureze o pară coaptă? Dar, din cauză că florile acestui pom fructifer înfloresc destul de devreme primăvara, riscă să fie afectate de geruri târzii. Dacă se anunță vreme neobișnuit de rece în primăvară, după ce perii au înflorit, poți salva florile dacă le acoperi cu un material călduros.
În afară de asta, părul este un pom fructifer foarte rezistent. Este rareori atacat de boli, de aceea mai poți vedea peri bătrâni făcând fructe, mult timp după ce casa lângă care au fost plantați s-a dărâmat. Totuși, ține minte că perilor nu le place sa fie mutați. Atunci când alegi locul de plantare a unui păr, asigură-te că va fi casa lui pe termen lung.
- Cireșul
Cireșul este unul din tipurile de pomi fructiferi care se fertilizează singur. Așadar, este suficient să ai doar unul în curte pentru a te bucura de fructe. Asta, desigur, dacă poți ține păsările la distanță. În cazul în care ai probleme cu înaripatele, ce îți fura recolta, poate fi necesar să protejezi pomul cu o plasă.
- Prunul
Prunul este un pom fructifer capabil să ofere recolte bogate, fără a cere prea multe din partea ta. Tunderea prunului este minima și nu ar trebui făcută decât în vară, pentru a evita infecțiile fungice. De asemenea, majoritatea soiurilor se fertilizează singure. Pentru a te asigura că nu ai nevoie de doi pruni, în cazul în care nu-ți dorești asta, verifică descrierea soiului pentru a vedea dacă se descurcă singur sau are nevoie de companion.
Singurul lucru pe care prunii îl cer este rărirea fructelor. În caz contrar, pomul va face mult prea multe fructe în an, urmat de un an cu foarte puține fructe până la deloc. Rărirea fructelor ar trebui efectuată la mijlocul verii, astfel încât să fie o distanță de cel puțin 4-5 centimetri între fiecare fruct.
- Smochinul
Smochinul merită și el să fie inclus pe listă, mai ales că poate fi crescut și în ghiveci, nu doar în curte. În cazul în care îl plantezi în curte, se poate să fie nevoie să îl protejezi iarna, cu ajutorul unui strat de paie (arbustul se culcă către pământ și se ancorează în acest caz). Smochinul se poate crește cu succes în ghiveci, pentru că nu are nimic împotrivă dacă i se leagă rădăcinile. De asemenea, poți aranja coroana acestuia în formă de evantai, dacă îi ghidezi crengile (prin ancorare) pe un perete ce are parte de căldură pe timpul zilei.
În acest punct, nu ar mai trebui să ai motive pentru care sa eviți plantarea unui pom fructifer. Nu este atât de dificil să crești unul. Trebuie doar să fii atent(ă) la anumite aspecte. De exemplu, se prea poate pentru măr și păr să ai nevoie de doi pomi, pentru o polenizare adecvată. Aici depinde doar de soi, dacă se fertilizează singur sau nu.
Cât despre varietate de soiuri disponibile pe piață, găsești o gama largă de puieți la Grădinamax. Părerile legate de acest magazin online sunt foarte bune, având în vedere activitatea lor de peste 12 ani și oferirea unor servicii de calitate înaltă.