Chiar daca atunci cand vorbim despre dementa nu vorbim despre o boala in sine, ci despre un sindrom clinic asociat unor tulburari de natura neurologica si cognitiva, trebuie spus ca persoanele afectate de aceste tulburari si familia acestor persoane pot intampina dificultati in a avea o viata normala. Tocmai din acest motiv diagnosticarea precoce a dementei si urmarea unor tratamente adecvate pot sa reduca efectele negative ale dementei si pot sa ofere pacientilor o viata cat mai apropiata de cea normala.
Cum se face diagnosticarea dementei?
Exista mai multe simptome care pot fi asociate cu dementa si care pot sa convinga un pacient sa apeleze la medici. Insa de cele mai multe ori pacientii ajung la un medic neurolog pentru un consult doar in urma recomandarii venite din partea unui alt medic generalist sau in cazul in care simptomele sunt deja foarte evidente.
Pentru a putea discuta despre un diagnostic corect si pentru a identifica exact care dintre tipurile de dementa este regasita in cazul unui pacient se urmeaza mai multi pasi. Primul pas este vizita initiala la medicul neurolog pentru a prezenta simptomatologia cu care se confrunta pacientului. Este recomandat ca aceasta vizita sa fie realizata impreuna cu o persoana apropiata, fie un membru al familiei, fie un prieten foarte apropiat de pacient.
Pasul urmator consta in evaluarea functiei cognitive si a starii generale de sanatate. Ulterior se efectueaza o examinare completa din punct de vedere neurologic. In continuare medicul neurolog poate recomanda efectuarea unor investigatii de imagistica precum RMN sau EEG. In baza acestora medicul neurolog va putea identifica daca exista indicii clare ale dementei.
Tratamentul in cazul dementei
Pentru ca pacientul diagnosticat cu dementa sa beneficieze de cel mai bun tratament este nevoie ca diagnosticul sa specifice cat mai exact forma de dementa. Monitorizarea simptomatologiei si a modului in care aceasta tulburare se manifesta la fiecare pacient este un alt aspect esential in cadrul tratamentului. Chiar daca s-au efectuat numeroase studii de specialitate, nu exista un tratament curativ sau care sa modifice tulburarea.
In schimb exista anumite tratamente medicamentoase care pot diminua pentru un anumit timp simptomele. Exista inhibitori care cresc nivelul de transmitatori chimici la nivelul creierului pentru a favoriza procesul de memorare. Memantina are rolul de a fi un mesager chimic care este implicat in procesul de memorare si de invatare.
Nu doar tratamentele medicamentoase sunt folosite in cazul dementei. Exista si alte variante terapeutice pentru a rezolva tulburarile de comportament. De asemenea este vizata dieta pacientilor prin faptul ca aceasta este stabilita in functie de capacitatea de hranire tinand cont de gradul de dementa. Miscarea fizica ajuta la intarzierea declinului cognitiv, iar terapia ocupationala poate ajuta pacientii sa se adapteze in a face fata dementei.
Reabilitarea cognitiva este o alta abordare in cazul dementei, aceasta avand rolul de a ajuta pacientii sa isi pastreze cat mai mult functiile cognitive pentru fazele incipiente ale tulburarii neurocognitive. Exista si cateva masuri care pot preveni dementa, si anume dieta echilibrata, activitatea fizica, antrenarea memoriei, evitarea alcoolului si a tutunului sau controlul factorilor de risc vascular.