În apropierea sărbătorilor pascale, ne pregătim nu doar sufletele și mințile pentru liniște, ci și bucătăriile pentru preparatele pe care urmează să le gătim – de la tradiționala reteta de drob și până la aperitive inedite, mirosurile care ne vor inunda bucătăria ne încântă încă de pe acum nările. Însă gătitul este nu doar o bucurie, ci și o provocare – chiar dacă ești la început sau din contra, ești un bucătar avansat, există câteva greșeli pe care s-ar putea să le faci și pe care ar trebui să le eviți de acum încolo (cu atât mai mult la mesele festive).
- Supra-încarci tava sau tigaia
Un recipient supra-încărcat anunță un dezastru în bucătărie: s-ar putea să fie tentant să înghesuim cât mai multe legume în tavă, însă asta le va face soggy, moi, fără textură și nicidecum rumenite. Când tava este supra-încărcată, orice gătim tinde mai degrabă să se fiarbă decât să se gătească în profunzime. Când prăjim, frigem, sotăm sau coacem, e important să le oferim ingredientelor spațiu să respire. Astfel, vor ajunge la rumenirea aurie pe care o vrem.
- Nu folosești suficientă sare în fierberea pastelor
Când adăugăm pastele la fiert, pastele absorb o parte din apă pe măsură ce se gătesc; dacă nu adăugăm suficientă sare în apă înainte de a adăuga pastele, acestea vor rămâne fade și fără gust. Dacă adăugăm suficientă sare, pastele vor avea gust – iar dacă te întrebi câtă sare ar trebui să adaugi în apă, răspunsul este: mai multă decât crezi. Italienii spun că apa în care fierb pastele trebuie să fie la fel de sărată ca marea și nu sunt departe de adevăr. O altă greșeală pe care o facem în ce privește pastele: le clătim după ce le scurgem. Putem clăti pastele doar în cazul în care le folosim într-o salată rece, nicidecum ca un dish de sine-stătător.
- Folosești o tigaie anti-aderentă de fiecare dată
Tigăile anti-aderente sunt grozave – pentru ouă (prăjite sau omletă) și alte preparate precum clătitele, fie pentru rețeta de crepes, fie pentru reteta clatite americane. Cu toate acestea, nu pot fi folosite pentru orice, dintr-un motiv simplu: nu se încălzesc la fel de tare că alte tigăi, iar distribuția căldurii în cazul lor nu este mereu egală. Pentru preparate care necesită un timp mai ridicat de gătire, tigaia non-aderentă nu va fi de ajutor.
- Învârți de prea multe ori în mâncare
Este tentant să întoarcem și învârtim preparatele în timp ce se gătesc și să verificăm dacă sunt gata odată la cinci minute. Însă răbdarea e cheia – e important să lăsăm magia să se întâmple fără a deranja ingredientele din tigaie. Asta le va permite să se rumenească și să capete o mai bună textură și savoare, în timp ce învârtitul constant nu le face decât moi și sfărâmicioase, indiferent de preparat.
- Nu cântărești ingredientele
Chiar dacă putem folosi ingredientele și din ochi pentru unele preparate simple – pentru că asta suntem obișnuiți să facem -, la rețetele complexe cântărirea ingredientelor este obligatorie, iar pentru asta putem folosi aparaturile moderne pe care le avem la dispoziție. Mai ales în ce privește dulciurile, cântărirea ingredientelor asigură un rezultat delicios – cozonacul, plăcintele, torturile și chiar pasca nu pot fi făcute din ochi.
- Deschizi constant ușa cuptorului în timp ce prăjitura se coace
Preîncălzirea cuptorului este vitală atunci când coacem dulciuri, și la fel de important este și să ne abținem din a verifica constant dacă prăjitura e gata. Altminteri, vei lăsa aerul rece înăuntru, ceea ce va împiedica prăjitura să crească și să se coacă frumos; e valabil și în cazul cozonacului, de asemenea. Putem deschide ușa cuptorului doar atunci când timpul de coacere s-a scurs, iar până atunci putem verifica starea prăjiturii prin geamul cuptorului.
Bucătăria rămâne asemănătoare laboratoarelor de chimie: încercare și eroare. Greșelile pe care le facem în bucătărie pot fi corectate progresiv, astfel încât fiecare preparat de-ale noastre să fie de fiecare dată cu un pas mai aproape de potențialul maxim. Este important să ținem cont și de aspectele care par banale, precum preîncălzirea cuptorului, pregătirea de dinainte a ingredientelor și citirea integrală a rețetelor înainte de gătit, pentru că întocmai greșelile banale s-ar putea să ne distrugă preparatul.