Pe măsură ce înaintează în vârstă, copiii prezintă diferite interese. Curiozitatea și pofta lor de explorare devin și mai intense și, totodată, dobândesc mai multe abilități de la o zi la alta. Prin urmare, vor avea nevoie de jocuri și jucării care să țină pasul cu dezvoltarea lor. Dacă în primele luni de viață, zornăitoarele și jucăriile în culori contrastante erau cele mai potrivite, iată că după împlinirea vârstei de 1 an, copiii trebuie să fie expuși la o varietate de jucării care pot susține însușirea altor abilități.
Jucării pentru copiii cu vârsta de 12-24 luni
La vârsta cuprinsă între 12-24 luni, copiii încep să joace jocuri de rol. Așadar, ei imită tot ceea ce văd și aud în jurul lor. Aceasta este perioada perfectă pentru a-i expune pe micuți la jucării tematice, la cărți tematice, la camioane, la mașini de jucării, la seturi complete de jucărie și la piese vestimentare potrivite pentru scenete de teatru. Seturile de joacă tematice cum ar fi un joc de pompieri sau un joc de construcții se numără printre cele mai potrivite jucării educative de inclus în această perioadă de dezvoltare, deoarece susțin curiozitatea celor mici și îi ajută să își dezvolte abilități de recunoaștere. Cărțile tematice sunt iarăși foarte recomandate, mai ales că după împlinirea vârstei de 1 an, poveștile înainte de culcare pot deveni mai complexe. Citilă vă pune la dispoziție o gamă completă de cărți, jocuri și jucării educative pentru o dezvoltare armonioasă și pentru o copilărie frumoasă. De exemplu, puteți opta pentru un set de joacă tematic cu animale, pentru ca micuțul să învețe denumirea lor mai ușor. De asemenea, după împlinirea vârstei de 1 an, copiii învață să meargă și devin mai mobili și mai activi. Sunt foarte potrivite acum jucăriile de tras și de împins, dar la fel de recomandate sunt și plimbările zilnice pe parcursul cărora copilul va învăța cum să își mențină echilibrul.
Ce jucării sunt adecvate pentru copiii de 2-4 ani?
După împlinirea vârstei de 2 ani, copiii devin și mai activi, mai curioși, iar orizonturile lor se extind de la o zi la alta. Ei învață să socializeze și continuă să se implice în jocuri de rol, imitându-și părinții, bunicii sau frații. Dintre toate tipurile de jocuri educative, acum sunt cele mai potrivite fermele, seturile de case în miniatură, bucătăriile de joacă sau căsuțele de păpuși din lemn, care îi ajută pe copii să își exerseze imaginația. La rândul lor, materialele artistice îi ajută să își dezvolte creativitatea. De asemenea, în această perioadă, copiii lucrează foarte mult la dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere, iar jucăriile precum puzzle-uri, blocuri, Lego și alte jucării de construcție pot fi perfecte. Tot acum, vă puteți expune copilul la jocuri și jucării care susțin activitatea fizică. Tricicletele sau bicicletele de echilibru vor fi de mare ajutor pentru dezvoltarea fizică a copiilor.
Optați mereu pentru jucării cât mai simple
Indiferent de vârsta pe care o are copilul, regula rămâne aceeași, și anume jucăriile simple sunt cele mai potrivite. Dacă o jucărie este prea colorată, prea stridentă sau îndeplinește prea multe funcții (are lumini sau sunete), atunci copilul îi va învăța rapid funcțiile, după care se va plictisi de ea. În schimb, o jucărie simplă va face mereu apel la imaginația copilului. Atunci când un copil se joacă cu o jucărie, el ar trebui să fie cel care conduce întreaga acțiune. În loc să optați pentru păpuși, jucării de pluș sau alte jucării care cântă sau vorbesc, arătându-i copilului cum să apese pe câteva butoane, mai recomandat este să îi dăruiți jucării simple, cum ar fi un iepuraș de pluș, un puzzle din lemn sau o păpușă din material textil.
În cele din urmă, este deosebit de important să limitați interacțiunea copilului cu dispozitive electronice, cum ar fi computere, televizoare, tablete sau telefoane. Mai ales pentru copiii de vârstă mică, este esențial să stabiliți anumite limite. Cercetările au arătat că dispozitivele electronice reprezintă un pericol grav pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor, deoarece pot provoca o varietate de probleme grave de sănătate, cum ar fi creșterea în greutate, pierderea auzului sau întârzieri de dezvoltare. Pediatrii recomandă părinților să nu le permită copiilor sub 2 ani să se uite la televizor sau să joace jocuri video, în timp ce copiii cu vârsta peste 2 ani pot sta la televizor o oră pe zi.