A lua pranzul in oras este poate dauna sanatatii. Studiile au aratat ca alimentele furnizate in afara casei contin mai multe calorii si mai multe grasimi, in special grasimi saturate. Problema este ca multi dintre noi mancam aceste alimente in fiecare zi, fara sa ne dam seama cu adevarat ce contin.
In ultimii ani s-au depus eforturi mari pentru a ne ajuta sa intelegem compozitia alimentelor ambalate. Marcarea clara a alergenilor, a listelor de ingrediente si a indicatorilor ,,semafor” de pe partea din fata a pachetelor arata clientilor cu amanuntul cata cantitate de grasimi, grasimi saturate, zahar si sare sunt continute. Cu toate acestea, exista un decalaj important in aceasta tendinta admirabila.
Celor dintre noi care ne mancam masa de pranz intr-o cantina la locul de munca, este mult mai dificil sa accesam tipul de informatii care duc la alegeri in cunostinta de cauza. Si cantinele pot juca un rol critic in ceea ce priveste alimentatia sanatoasa. Sunt un cadru captiv, uneori subventionat, care este adesea folosit pentru a oferi masa principala a zilei. De fapt, multi dintre noi mancam de cinci ori pe saptamana fara sa recunoastem cu adevarat.
Dreptul de a sti
Deci cati dintre noi folosim aceste cantine? Ei bine, trei sferturi din lucratorii din Marea Britanie raman la locul de munca la pranz, 31% mancand la cantina la locul de munca. Suntem peste 7 milioane dintre noi. In timp ce etichetarea nutritionala si alergena este acum raspandita in supermarketurile noastre, cantinele la locul de munca ofera rareori astfel de informatii intr-un format usor accesibil.
A influenta comportamentul alimentar aici ar putea fi esential in reducerea riscului angajatilor de a dezvolta boli cronice legate de alimentatie, cum ar fi diabetul de tip 2 sau obezitatea. Ar trebui sa ofere companiilor si organizatiilor angajati mai sanatosi, mai fericiti si mai productivi.
Cum sa va opriti in a lua mese care va dauneaza sanatatii
A manca afara este rau pentru noi. Studiile au aratat ca alimentele furnizate in afara casei contin mai multe calorii si mai multe grasimi, in special grasimi saturate. Problema este ca multi dintre noi mancam aceste alimente in fiecare zi, fara sa ne dam seama cu adevarat ce contine.
Avantajele personale si economice sunt clare. Sanatatea, pur si simplu, poate contribui la valoarea unei organizatii. Si ne-am obisnuit sa stim: exista un interes din ce in ce mai mare al consumatorilor pentru informatiile despre alimentele consumate in afara casei. Aceasta include continutul nutritional al felurilor de mancare, originea ingredientelor si prezenta posibililor alergeni. S-ar putea argumenta cu usurinta ca este un drept fundamental sa stim ce mancam.
Noua reglementare a UE necesita etichetarea clara a prezentei a 14 alergeni pentru alimentele preambalate si alimentele servite. Legea din 2010 privind protectia pacientilor si ingrijirea accesibila, in SUA, merge mai departe, cerand ca informatiile nutritionale sa fie postate in restaurante si in lanturile mari de fast-food. Exista cerinte similare in Irlanda. Cu toate acestea, se poate face mai mult in cantinele de la locul de munca pentru a se asigura ca mesele pot face alegeri in cunostinta de cauza.
Acolo unde sunt disponibile informatii despre vase, acestea nu sunt adesea furnizate intr-un mod care sa permita consumatorului. Posibil ca o consecinta a acestui fapt, studiile au constatat ca prezenta crescuta a datelor nu are intotdeauna o influenta puternica asupra alegerii consumatorilor.
In meniu
Deci, cum putem schimba acest lucru? In prezent, cele mai multe informatii despre alimentele oferite la locul de munca sunt tiparite pe un card de meniu sau pe o tabla de informatii. Daca ati mancat vreodata intr-o cantina, veti sti cat de scurte sunt privirile de la personalul ocupat la aceste surse. Si daca va faceti timp sa va uitati, informatiile sunt in mod normal limitate la o descriere a felurilor de mancare cu putine informatii nutritionale sau alte informatii imbunatatite disponibile.
Inseamna ca fiecare restaurant trebuie sa lucreze din greu pentru a gasi informatiile relevante pentru ei. La urma urmei, aportul nutritional ideal al unui lucrator manual va fi destul de diferit decat pentru personalul care doar impinge pixuri sau ciocane tastaturi pentru a trai. Ceea ce este sanatos pentru un restaurant ar putea sa nu fie atat de ideal pentru urmatorul. Nevoia unei abordari personalizate pentru furnizarea de informatii este clara, iar solutia ar putea sta in buzunarele noastre.
S-a dovedit ca tehnologia, in special aplicatiile de pe telefoanele noastre mobile, are un potential bun de a furniza informatii detaliate, dar clare individualizate. Oamenii vor interactiona cu bucurie cu o bucata de software bine proiectata, in care nu vor cauta meniul tiparit.
De aceea, un parteneriat paneuropean intre industrie si mediul academic a dezvoltat proiectul FoodSMART. Acest proiect dezvolta o aplicatie pentru telefoane inteligente, care utilizeaza date detaliate despre antena incarcate de furnizor pentru a va oferi informatii personalizate. Puteti adapta informatiile in functie de cerintele si preferintele dvs. alimentare specifice si ar trebui sa permita multimii de la pranz sa isi evalueze consumul de alimente cu precizie si eficienta.
De asemenea, poate face recomandari individuale pentru a-i ajuta pe oaspeti sa-si imbunatateasca sanatatea si bunastarea. Tot ce trebuie sa faceti este sa scanati un cod QR cu telefonul pentru a accesa meniul si toate aceste informatii imbunatatite despre vas.
Orice initiativa care ne incurajeaza sa mancam mai ,,atent” poate ajuta la reducerea aportului de calorii. Informatiile imbunatatite le permit, de asemenea, celor cu intoleranta alimentara si care au nevoie de dieta specifica libertatea de a manca departe de casa cu usurinta.
Milioane dintre noi care mancam la o cantina la locul de munca am ramas in intuneric, in timp ce alte initiative ne ajuta sa ne modelam alegerile de stil de viata. Deci, indiferent daca descarcati o aplicatie, cautati cartile din meniu sau interogati personalul cantinei, probabil ca este timpul sa facem ceva in legatura cu un obicei de cinci zile pe saptamana care ar putea afecta sanatatea noastra.