Agricultura

Simptome produse de organismele dăunătoare la cereale păioase

0

Simptome produse de ciuperci

În general, bolile plantelor de cultură produse de ciuperci se caracterizează prin câteva tipuri principale de simptome, care permit şi identificarea lor.

Simptomele ce apar pe diferitele organe la cereale păioase sunt variate, după cum urmează:

la flori, boabe, spice:

  • pustule brune sau negre , lineare , de 2-3 mm pe rahis, glume și ariste (ex Puccinia graminis);
  • spice răsfirate, boabele evidente, brune pline cu un praf negricios, urât mirositor (ex Tilletia sp );
  • spicele total sau parțial se inălbesc , se usucă și se acoperă cu o paslă albă sau roză (ex Gibberella zeae f.c. Fusarium graminearum );
  • pete mici pe palee și boabe , puțin evidente cu rare punctișoare negricioase (ex Septoria tritici);
  • boabele, plevele, aristele distruse și înlocuite de un praf negricios care se scutură ușor (ex. Ustilago tritici);
  • spicele acoperite de o pulbere negricioasă (ex Cladosporium herbarum);
  • spicele acoperite de un mucegai fin , roșiatic (ex Calonectria graminicola).

pe frunze si pai:

  • pernițe pâsloase, prăfoase, albe cenușii (ex. Erysiphe graminis);
  • pete de 1-5×02-0,5 cm, brune , cu aspect reticulat (ex Pyrenophora teres);
  • dungi galbui-cenușii sau brunii-cenușii de-a lungul nervurilor, în dreptul cărora țesuturile uneori se sfâșie ( ex Pyrenophora graminea);
  • dungi galbene , de-a lungul nervurilor, acoperite cu pustule gălbui de 0,5-1,0 x0,3-0,5 mm, mai frecvente pe frunze (ex. Puccinia striiformis ) ;
  • pustule brune –deschis sau negre, risipite neregulat , de 3-5x 1-2 mm(ex. Puccinia hordei) ;
  • la baza paiului pete galbene cu margine brună , in dreptul cărora tulpina mai tarziu se îndoaie. (ex . Cercosporella herpotrichoides ).

Simptome produse de bacterii:

În cazul bacteriozelor care afectează poaiase, pot fi întâlnite următoarele tipuri de simptome:

Pătări de forme şi mărimi diferite:

  • circulare/eliptice/neregulate/striuri longitudinale/hidrozate
  • cu sau fără aureolă (halo), cu margini difuze sau bine delimitată, uneori adâncite
  • mici (câţiva mm)
  • brune – apar pe frunze, tulpini, inflorescenţe, semințe și glume;
  • petele confluează, porţiuni mari de frunze necrozându-se şi capătând un aspect „ars”;
  • în condiții favorabile, ţesuturile infectate exsudează masa de bacterii (după uscare poate căpăta aspect de cruste galbene) şi produc îmbolnăvirea altor plante. Exemplu: Pseudomonas syringae pv. syringae; Pseudomonas syringae pv. coronofaciens.

Alte simptome:

– spicele infectate sunt nedezvoltate, rahisul este deformat, boabele sunt șiștave, aristele sunt deformate și înnegrite. Exemplu: Xanthomonas translucens pv translucens.

Simptome produse de virusuri și organisme analoage

Cele mai comune și răspândite simptome produse de virusuri sunt:

  • deformări externe ale plantei, pete clorotice și necroze pe frunze,talia pitică, îngălbenirea plantei , spice incomplet formate și o înfrățire puternică toamna ( ex. Wheat dwarf virus.)
  • piticire severă însoțită de lipsa înspicării, îngalbenirea vârfurilor și nervurilor frunzelor, înfrățire redusă și spice cu un număr mare de spiculețe sterile (ex. Barley yellow dwarf virus).
  • striuri fine sau dungi de culoare verde deschis, paralele cu nervurile, care se transformă într-o dungare severă și mozaic pe măsura ce boala progresează. Creșterea plantelor bolnave este redusă, frații sunt răsfirați iar spicele care se formează sunt mici și sterile (ex. Wheat streak mosaic virus.)
  • pete și striuri clorotice care se transformă în necroze de culoare gri sau maronie, necroze circulare, fusiforme sau în formă de „V”. Înălțimea paiului este redusă, înspicarea întârziată, numărul florilor este mai mic, iar o parte din acestea rămân sterile datorită polenului puțin ( ex. Barley stripe mosaic virus.)

Simptome produse de insecte, acarieni

Dăunări produse de organisme dăunătoare cu aparat bucal de ros, care apar la exteriorul sau în interiorul organelor atacate:

  • roaderea rădăcinilor (Melolontha melolontha);
  • roaderea la colet (larvele de Agrotis segetum);
  • galerii pe rădăcini (Agriotes spp.);
  • scheletarea frunzelor (cărăbuşi);
  • minarea frunzelor (larvele muştelor miniere)
  • roaderea frunzelor sub formă de dungi (puricii cerealelor);
  • gale (Contarinia tritici, Haplodiplosis eqvestris);
  • şistăvirea boabelor (Haplothrips tritici).

Dăunările produse de organisme dăunătoare cu aparat bucal de supt, apar în urma faptului că pentru hrănire dăunătorii introduc în țesuturi salivă, conținând enzime care determină modificări morfologice și biochimice ale acestora, printre care amintim

  • decolorarea organelor atacate, frecvent a frunzelor (afide);
  • deformări şi colorări ale frunzelor (afide, acarieni).

Simptome produse de nematozi

  • deformarea frunzelor, scurtarea internodiilor (Anguina tritici)
  • gale în ovare (Anguina tritici)
  • îngroşarea frunzelor de la vârf (Heterodera avenae).

Sursa agrimanet.ro

Marian D.

Recunoaşterea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor la porumb

Previous article

Stilul de viata care cauzeaza cancer

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *