• Acasa
  • Despre noi
  • Publicitate
  • Contact
Comunicate de presa
  • Acasa
  • Actual
    • Stiri
    • Comunicate de presa
    • Agricultura
    • Economie
    • Afaceri
  • Lifestyle
    • Ingrijire
    • Frumusete
    • Fashion
    • Sanatate
    • Sport
  • Familie
    • Parenting
    • Copii
    • Educatie
  • Relatii
  • Casa si Gradina
  • Auto
  • Tech
No Result
View All Result
  • Acasa
  • Actual
    • Stiri
    • Comunicate de presa
    • Agricultura
    • Economie
    • Afaceri
  • Lifestyle
    • Ingrijire
    • Frumusete
    • Fashion
    • Sanatate
    • Sport
  • Familie
    • Parenting
    • Copii
    • Educatie
  • Relatii
  • Casa si Gradina
  • Auto
  • Tech
No Result
View All Result
Comunicate de presa
No Result
View All Result
Home Agricultura

Recunoaşterea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor la porumb

Marian D. by Marian D.
in Agricultura
Recunoaşterea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor la porumb

Share on FacebookShare on Twitter

Simptome produse de organismele dăunătoare la porumb

Ciuperci

Ciupercile fitopatogene acționează puternic asupra plantei la nivel biochimic și fiziologic și la nivel anatomo-morfologic. În general, bolile plantelor de cultură produse de ciuperci se caracterizează prin câteva tipuri principale de simptome, care permit și identificarea lor, confirmarea bolii se face însă după un examen de laborator al patogenului.

Simptomele ce apar pe diferitele organe ale porumbului sunt variate, astfel:

pe știuleți, panicule:

  • apar pungi de mărimi diferite, care prin crăpare eliberează o pulbere negricioasă (ex. Ustilago maydis);
  • pulbere negricioasă, liberă, fără pungi (ex. Sorosporium holci-sorghi)
  • boabele sunt acoperite de un mucegai alb-roziu, iar uneori crapă (ex. Gibberella fijikuroi);
  • rahisul știuleților se desface în fascicule, iar boabele se mișcă ușor în alveole (ex. Nigrospora oryzae)

pe frunze:

  • pete alungite sau ovale de 3- 15 mm, brune (ex. Helminthosporium turcicum);
  • pete mici alungite, bine delimitate, cu contur brun-roșcat (ex. Cochliobolus carbonum);
  • pete alungite pe fața inferioară a frunzelor, acoperite cu punctișoare negricioase.

pe tulpini:

  • pe internodii, pete brune cu numeroase punctișoare negre, în dreptul cărora tulpina adesea se frânge.

Bacterii

În cazul bacteriozelor care afectează porumbul, pot fi întâlnite următoarele tipuri de simptome:

pătări de forme şi mărimi diferite (circulare/eliptice/neregulate), cu sau fără aureolă (halo)

  • apar pe frunze și tulpini;
  • în condiții favorabile, ţesuturile infectate exsudează masa de bacterii şi produc îmbolnăvirea altor plante.

Exemplu: Pseudomonas syringae pv. syringae.

ofiliri

  • cauzate de pătrunderea bacteriilor în xilem, unde se multiplică şi migrează;
  • apa şi substanţele nutritive nu mai pot fi transportate, având ca rezultat slăbirea, ofilirea şi moartea plantei;
  • bacteriile distrug adesea părţi ale pereţilor celulelor xilemice, se răspândesc şi se multiplică în ţesuturile parenchimatice adiacente, în diferite puncte de-a lungul vaselor, omorând celulele;
  • bacteriile care produc aceste simptome pătrund prin răni ce expun elementele vasculare;
  • vârfurile frunzelor situate cel mai sus pe plantă se pot usca și muri, iar la baza verticiliului de frunze apare un putregai moale și lipicios. Frunzele care formează verticiliul pot fi smulse cu ușurință de pe plantă, vârful putrezit al acesteia răspândind un miros urât.

Exemplu: Erwinia carotovora subsp. carotovora, Erwinia (Pantoea) stewartii

ulcere (ulceraţii), leziuni

  • apar pe tulpini;
  • sunt numai o parte a simptomului de boală;
  • au aspect de: zone necrotice pe părțile aeriene ale plantei sau porţiunea afectată este lucioasă, lipicioasă şi moale, emanând un miros urât;
  • bacteriile pătrund prin răni, iar în plantele tinere şi prin deschideri naturale.

Exemple: Erwinia carotovora subsp. carotovora.

Virusuri

Cele mai frecvente și evidente simptome ale infecțiilor virale la porumb sunt:

  • micșorarea înălțimii plantelor, caracterizată prin scurtarea internodiilor la: Maize chlorotic mottle virus, Maize mosaic virus, Maize rough dwarf virus, Maize white line mosaic virus;
  • cloroza, simptom care se manifestă prin pete de dimensiuni mici, de culoare galben-pal, ce apar, de regulă, pe suprafața frunzelor tinere precum și dungi clorotice dispuse în lungul nervurilor, fenomen întâlnit la Maize chlorotic mottle virus, Maize mosaic virus;
  • marmorare foliară evidențiată prin zone clorotice slab diferențiate și care diferă mai puțin de cele de culoare verde închis, la Maize chlorotic mottle virus, Maize white line mosaic virus;
  • mozaicare: apariția unor pete sau dungi rectangulare albe, galbene sau galbene verzui pe suprafața limbului, la Maize white line mosaic virus;
  • umflături longitudinale ce apar pe nervurile de pe suprafața inferioară a limbului, uneori pe teaca frunzelor și pe pănuși și care dau frunzei un aspect rugos, la Maize rough dwarf virus;
  • necroza frunzelor la Maize chlorotic mottle virus;
  • scurtarea și malformarea știuleților: știuleți de dimensiuni mici cu boabe puține, la Maize chlorotic mottle virus, Maize rough dwarf virus, Maize white line mosaic virus;
  • rădăcini adventive scurte, îngroșate cu crăpături longitudinale și ramificații secundare puține, la Maize rough dwarf virus.

Simptome produse de insecte, acarieni

Dăunări produse de organisme dăunătoare cu aparat bucal de ros, care apar la exteriorul sau în interiorul organelor atacate:

  • galerii în tulpini (larvele de Ostrinia nubilalis)
  • galerii în rădăcini (larvele de Diabrotica virgifera virgifera)
  • roaderea scalariformă a frunzelor (Tanymecus dilaticollis);
  • scheletarea frunzelor (cărăbuşi);
  • roaderea frunzelor sub formă de dungi (puricii cerealelor);
  • roaderea rădăcinilor (Melolontha melolontha)
  • perforarea ştiuleţilor (larve de fluturi);
  • roaderea mătăsii (adulţii de D. virgifera virgifera, larvele de Helicoverpa armigera)

Dăunările produse de organisme dăunătoare cu aparat bucal de supt, apar în urma faptului că pentru hrănire dăunătorii introduc în țesuturi salivă, conținând enzime care determină modificări morfologice și biochimice ale acestora, printre care amintim:

  • decolorarea organelor atacate, frecvent a frunzelor (afide);
  • deformări şi colorări ale frunzelor (afide, acarieni).

Sursa agrimanet.ro

Cuprins arată
1 Simptome produse de organismele dăunătoare la porumb
2 Ciuperci
3 Bacterii
4 Virusuri
5 Simptome produse de insecte, acarieni
Previous Post

Un truc simplu şi eficient pentru reducerea artritei, a durerilor de spate şi a problemelor de sciatică

Next Post

Simptome produse de organismele dăunătoare la cereale păioase

Marian D.

Marian D.

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Categorii

  • Afaceri
  • Agricultura
  • Auto
  • Casa si Gradina
  • Comunicate de presa
  • Constructii
  • Copii
  • Diverse
  • Educatie
  • Familie
  • Fashion
  • Frumusete
  • Ingrijire
  • Lifestyle
  • Parenting
  • Recomandari
  • Relatii
  • Sanatate
  • Sport
  • Stiri
  • Tehnologie

Comunicate in presa, distributie si promovare comunicate de presa.

Advertoriale SEO. Comanda advertoriale Premium pe bloguri cu autoritate cu link-uri dofollow catre site-ul tau.

Masini de vanzare Bucuresti

  • Acasa
  • Despre noi
  • Blog
  • Contact
  • Publicitate
  • Politica de confidentialitate
  • Politica de utilizare cookie-uri
  • Termeni si conditii
  • Contact

Comunicateinpresa.ro te tine la curent cu stiri de ultima ora din Romania.

facebook

No Result
View All Result
  • Acasa
  • Actual
    • Stiri
    • Comunicate de presa
    • Agricultura
    • Economie
    • Afaceri
  • Lifestyle
    • Ingrijire
    • Frumusete
    • Fashion
    • Sanatate
    • Sport
  • Familie
    • Parenting
    • Copii
    • Educatie
  • Relatii
  • Casa si Gradina
  • Auto
  • Tech

© 2021 Comunicateinpresa.ro. Toate drepturile rezervate.

Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență pe situl nostru web.

Poți afla mai multe despre cookie-urile pe care le folosim sau să le dezactivezi în setări.

Comunicate de presa
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Prezentare generala a confidentialitatii

Acest sit folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în browser-ul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe situl nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile sitului pe care le găsești mai interesante și mai utile.

Cookie-urile strict necesare

Cookie-urile strict necesar trebuie să fie activate tot timpul, astfel îți putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest site va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.

Politica cookie-uri

More information about our Cookie Policy