Dezbaterea pestilor crescuti de ferma fata de pestele capturat salbatic a persistat inca din zorii industriei acvaculturii. Multe ferme piscicole au aparut in ultimii ani pentru a satisface cererea mondiala in crestere de peste, dar exista diferente distincte in ceea ce priveste valoarea nutritionala a pestelui proaspat capturat si a pestelui crescut in ferma.
Exista argumente valabile pe ambele parti ale acestei dezbateri. Pe de o parte, pestele de crescatorie contribuie la satisfacerea cererii de peste la un cost mai mic decat pestele proaspat capturat, prevenind totodata distrugerea cauzata de pescuitul comercial. Pestele capturat salbatic ofera de obicei o valoare nutritionala mai buna, dar pescuitul comercial a afectat deja ecosistemele oceanice ale lumii la niveluri uluitoare.
Beneficiile pestelui crescut la ferma
Pestele crescut, in general, are o dieta ieftina de porumb si soia. Desi acest lucru ofera putina valoare nutritionala, acesta ajuta la mentinerea preturilor usor de gestionat. Din pacate, dezavantajele pestilor de crescatorie depasesc cu mult beneficiile percepute.
Dezavantaje potentiale ale pestilor crescuti la ferma
Sustinatorii pisciculturii sustin in primul rand ca fermele piscicole reduc necesitatea unor operatiuni comerciale de pescuit care afecteaza habitatele naturale ale diferitilor pesti si populatiile de pesti salbatici. Cu toate acestea, fermele piscicole au potentialul de a provoca daune ecologice grave. Pestele tinut in ferme isi petrece de obicei viata in tarcuri foarte ambalate, facilitand raspandirea bolilor, a bolilor si a parazitilor in populatiile fermelor.
Boala si parazitii de pesti de crescatorie pot afecta, de asemenea, populatiile de pesti salbatici din jur. De exemplu, o infestare cu paduchi de mare a eliminat recent aproximativ 80% din populatia de somon roz de pe coasta de vest a Canadei *. Aceasta contaminare ar putea afecta cu usurinta populatiile locale de pesti salbatici, care vor afecta apoi speciile pradatoare care depind de acesti pesti ca surse de hrana, cum ar fi pasarile, ursii si balenele ucigase.
Unii pesti de ferma pradatori, cum ar fi somonul, necesita, de asemenea, cantitati enorme de pesti hranitori, cum ar fi macroul si hamsia. De exemplu, poate lua pana la doua kilograme de peste alimentator pentru fiecare kilogram de somon crescut la ferma. Acest lucru pune o presiune incredibila asupra hamsiei si a altor populatii de pesti hranitori, care s-au confruntat cu pescuitul excesiv pana aproape de disparitie. In cele din urma, piscicultura este una dintre cele mai putin durabile forme de pescuit si prezinta riscuri semnificative pentru mediu si sanatatea consumatorilor.
Riscurile de peștelui importat
Un alt risc serios de a manca peste de crescatorie apare cu pestele provenit din strainatate. De exemplu, nu exista inspectori de sanatate si siguranta care sa supravegheze industria pescuitului in China, iar unii lucratori din fermele piscicole chineze au raportat conditii ingrozitoare la multe ferme piscicole chineze **. Unii muncitori au raportat canalizarea apelor reziduale in bolnavii de peste, boli rampante, conditii murdare de munca si coloranti folositi pentru a ascunde pestii contaminati.
Cu exceptia cazului in care cumparati peste direct de la o ferma piscicola si aveti incredere ca utilizeaza practici sigure si sanatoase, pur si simplu nu exista nicio modalitate de a spune de unde au provenit pestele de crescatorie din magazinul dvs. alimentar. Multe pesti de crescatorie pot fi unele dintre cele mai toxice alimente din magazinul mediu, in functie de sursa sa. In cele din urma, este mai bine sa alegeti pesti capturati salbatici ori de cate ori este posibil. Poate fi mai scump, dar este mai sanatos decat pestele de crescatorie si descurajeaza industria piscicola sa nu persiste.
Nutritie mai buna, naturala
Pestii capturati salbatici supravietuiesc cu o dieta naturala, care poate include pesti de prada mai mici, plante pe baza de ocean, alge si alte alimente naturale. Acest lucru duce la o dezvoltare mai sanatoasa, iar pestii in salbaticie pot rataci si se pot misca dupa bunul plac, mai degraba decat sa se lupte cu hiper-inchiderea unui stilou la o piscicultura. Pestii cu penisoare experimenteaza, in general, stres sever pe parcursul intregii lor vieti, crescand sansele de infectii si alte probleme de sanatate si diminuand valoarea lor nutritionala.
Ecosisteme devastatoare care se lupta
Pestele este un aliment foarte cautat datorita valorii sale nutritive percepute, dar pestele capturat salbatic ofera beneficii nutritionale semnificative fata de pestele de crescatorie. De exemplu, unul dintre cei mai frecvent crescuti pesti din lume este tilapia, unul dintre cei mai crescuti pesti din lume. Multi oameni evita tilapia datorita reputatiei sale in general neplacute si a riscurilor potentiale pentru sanatate, dar alegerea somonului capturat salbatic pune presiune asupra populatiei de somon salbatic.
Nutritia cu tilapia este departe de valoarea alimentara a somonului capturat salbatic, iar somonul capturat salbatic este mai greu de obtinut. Fireste, somonul va costa mult mai mult. Acest lucru creeaza stimulente pentru ca operatiunile de pescuit comercial sa valorifice pestii cu cerere mare, dar, la randul lor, devasteaza populatiile de pesti salbatici existenti. Aceasta abordare poate sa nu fie la fel de daunatoare ca piscicultura, dar nici nu este durabila.
Afla care este pestele potrivit pentru tine
Daca principala dvs. preocupare este valoarea nutritionala, atunci evitarea pestelui de crescatorie este cea mai buna optiune. Acest lucru poate fi mai scump, dar luati-va timp pentru a face cumparaturi in zona dvs. pentru a vedea tipurile de peste proaspat disponibile. Acest lucru va fi mai dificil in unele zone decat in altele din cauza distantei fata de ocean si a problemelor de transport maritim.
Unii pesti ofera mai multe beneficii pentru sanatate decat altii, iar unii oameni pot beneficia de diferite tipuri de pesti. De exemplu, unii pesti salbatici au niveluri mai ridicate de acizi grasi omega-3, in timp ce altii au un continut mai mare de proteine.