Pericol nuclear în SUA. Orice atac ar avea un impact devastator. Pericolul cel mare, crede o echipă de cercetători, nu vine de la armele în sine, ci de la instalațiile de lansare a propriilor arme atomice.
Pericol nuclear în SUA. Aproximativ 300 de milioane de oameni ar fi expuși riscului de moarte. Un raport întocmit de experți dă un avertisment sever autorităților de la Washington și Casa Albă. Cercetătorii atrag atenția că un pericol planează peste SUA. Un atac advers asupra instalațiilor nucleare ar putea ucide 300 de milioane de oameni.
Pericol nuclear în SUA: ICBM
Dacă SUA sunt atacate cu arme nucleare, cel mai probabil un adversar și-ar concentra toate rachetele asupra instalațiilor de lansare. Este vorba despre rachetel balistice intercontinentale (ICBM) ale SUA.
Aproximativ 300 de milioane de oameni din Statele Unite ar fi expuși riscului de moarte din cauza expunerii la precipitații radioactive. Nenorocirea s-ar produce în patru zile de la un atac. Asta arată raportul despre efectele sumbre.
Orice atac de răspuns din partea SUA ar veni din aceste silozuri, situate în Colorado, Montana, Nebraska, Dakota de Nord și Wyoming. Iar eliminarea lor ar fi prima prioritate a inamicului, arată raportul.
Oamenii de știință au simulat efectele secundare ale unui focos
Aceasta este ipoteza pe care oamenii de știință au folosit-o pentru a afla numărul de morți care s-ar putea înregistra dintr-o lovitură nucleară. Iar cele 450 de silozuri ICBM din aceste state servind drept epicentru. Hărțile lor fac parte dintr-un raport special privind programul nuclear al SUA, publicat miercuri în Scientific American.
Rezultatele sunt sumbre: în funcție de condițiile meteorologice, 90% din populația celor 48 de state inferioare din SUA, precum și oamenii care trăiesc în statele nordice ale Mexicului și regiunile cele mai populate din Canada, ar fi expuși riscului de a primi doze letale de radiații.
Folosind modelele meteorologice înregistrate până în 2021, oamenii de știință au simulat efectele secundare ale unui focos de 800 de kilotone lovind simultan fiecare dintre cele 450 de silozuri pentru a paraliza arsenalul american. În primul rând, au cartografiat modul în care modelele vântului ar fi dus la consecințe în fiecare zi a anului 2021.
Pericol nuclear. Doza letală de radiații ar ucide în masă
Cercetătorii au folosit datele meteorologice din 2021 pentru a calcula o estimare mai conservatoare: riscul mediu de expunere la radiații într-o zi ipotetică. „Prin urmare, au făcut media impactului vântului în mișcare asupra precipitațiilor radioactive de pe tot continentul”, potrivit raportului.
Simptomele sindromului de radiații depind de doza pe care o primește o persoană și pot include:
greață,
oboseală,
vărsături,
diaree,
leziuni ale pielii,
convulsii,
și chiar comă.
La doze suficient de mari de radiații penetrante, aceste simptome pot începe în câteva minute și pot fi mortale.
Pericol nuclear în SUA. Cum poate fi prevenit
Editorii Scientific American au comandat raportul special deoarece guvernul SUA se află în mijlocul unui proiect de 1,5 trilioane de dolari pentru a-și reîmprospăta armele nucleare învechite, inclusiv pe cele depozitate în aceste silozuri din statele vestice.
Mesajul lor este lipsit de ambiguitate: „Ar trebui să regândim această nebunie mizerabilă, în loc să ne risipim din nou averea în timp ce conducem o nouă cursă a înarmărilor”.
Aceste silozuri de rachete ICBM terestre au fost inițial destinate să descurajeze un atac nuclear din partea Rusiei sau a altor puteri străine. Gândirea era că posibilitatea unei răzbunări catastrofale ar împiedica un atac nuclear. Ele prezintă, de asemenea, ținte ideale pentru un atac nuclear preventiv. Și dacă predicțiile acestui raport sunt adevărate, un astfel de atac ar modifica pentru totdeauna populația din America de Nord și nu numai.
Sursă expresspress.ro