Marți, pe 24 octombrie, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj cu ocazia zilei Organizației Națiunilor Unite. Potrivit acestuia, înființarea ONU a venit în 1945 „ca o necesitate de a preveni o nouă conflagraţie mondială, prin crearea unui cadru în care statele lumii să coopereze pentru soluţionarea oricăror probleme”.
Marți, pe data de 24 octombrie, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 78 de ani de la înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU).
„Celebrăm astăzi împlinirea a 78 de ani de când pacea, cooperarea şi dialogul au devenit coordonatele de bază ale relaţiilor dintre ţări, modificând radical contextul internaţional existent în perioada interbelică”, a scris acesta pe Facebook.
Înființarea ONU a venit ca o necesitate
Potrivit lui Nicolae Ciucă, înființarea ONU în anul 1945 a venit „ca o necesitate de a preveni o nouă conflagraţie mondială, prin crearea unui cadru în care statele lumii să coopereze pentru soluţionarea oricăror probleme economice, sociale, culturale sau umanitare.”
Președintele Senatului a adăugat că de când a devenit membru al ONU, în 1955, „România şi-a consolidat relaţiile cu statele lumii şi a descoperit noi parteneri de dialog şi colaborare pe toate meridianele globului”.
„De atunci şi până azi, diplomaţii români care au lucrat la ONU au reprezentat cu onoare şi profesionalism interesele României, în special în ultimele trei decenii. Oricât de complicate au fost multe momente de după 1945, ONU a rămas un factor vital de echilibru, care luptă constant pentru bunăstarea şi pacea globală”, a conchis el.
24 octombrie este Ziua Națiunilor Unite
La 24 octombrie, în fiecare an, este marcată Ziua Naţiunilor Unite. În 1945, la această dată, a intrat în vigoare Carta ONU. Odată cu ratificarea acestui document fondator de către majoritatea semnatarilor săi, inclusiv cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate, respectiv Franţa, Marea Britanie, SUA, China şi URSS, Organizaţia Naţiunilor Unite a luat fiinţă oficial, conform site-ului https://www.un.org/.
La 31 octombrie 1947, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia nr. 168 (II) a declarat că Ziua va fi dedicată creşterii gradului de conştientizare cu privire la obiectivele şi realizările Organizaţiei şi obţinerea de sprijin pentru activitatea acesteia. În 1971, Adunarea a recomandat ca Ziua ONU să fie sărbătorită ca sărbătoare legală de către toate statele membre (Rezoluţia nr. 2782), indică site-ul amintit.
Şi în acest an, al 78-lea de la înfiinţarea ONU, Ziua Naţiunilor Unite oferă ocazia de a amplifica agenda comună şi de a reafirma scopurile şi principiile Cartei ONU.
Concert cu ocazia Zilei Națiunilor Unite
Cu acest prilej, în Holul Adunării Generale va avea loc un concert susţinut de Environmental Symphony: The Movement şi renumitul violoncelistul Michael Fitzpatrick. Concertul cu tema „The Frontlines of Climate Action” este sponsorizat de Misiunea Permanentă a Regatului Tonga la ONU cu sprijinul Fundaţiei PVBLIC Birourile pentru Dezvoltare Durabilă (FOSD).
Tema Concertului de Ziua ONU întăreşte apelul secretarului general António Guterres pentru „acţiune mai rapidă şi mai îndrăzneaţă în domeniul schimbărilor climatice” şi intenţionează să motiveze liderii mondiali înaintea conferinţei COP28 privind schimbările climatice de la Dubai, ce va avea loc în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023, şi a Conferinţei internaţionale de anul viitor privind Statele insulare în curs de dezvoltare din Antigua şi Barbuda.
Reprezentanţii a 50 de ţări s-au întâlnit la 25 şi 26 aprilie 1945, în San Francisco, California, la lucrările Conferinţei Organizaţiei Internaţionale a Naţiunilor Unite desfăşurate pentru a elabora Carta ONU. Delegaţii au deliberat pe baza propunerilor elaborate de reprezentanţii Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii, Chinei şi URSS la Dumbarton Oaks (SUA) în perioada august-octombrie 1944, notează MAE.
Sursă expresspress.ro