Studiile si statisticile medicale indica faptul ca bolile neurologice afecteaza un numar in crestere de pacienti la nivel global. Cu toate progresele in domeniul medical, pacientii care sunt diagnosticati cu diferite afectiuni neurologice sunt in crestere atat la nivel mondial, cat si in Romania.
Din nefericire in Romania foarte multi pacienti ajung la un centru de neurologie Bucuresti pentru investigatii de specialitate doar atunci cand simptomele se manifesta foarte evident si afectiunea cu care se confrunta a avansat semnificativ. De foarte multe ori teama de un consult neurologic este motivul pentru care foarte multa lume ezita sau evita sa se programeze la o astfel de investigatie de specialiate.
Cand este nevoie de un consult neurologic
Consultul neurologic este primul pas in diagnosticarea oricarei eventuale afectiuni la nivelul sistemului nervos central sau la nivelul sistemului nervos periferic. Exista mai multe situatii in care un astfel de consult de specialitate este necesar. Prima este aceea in care exista anumite semne si simptome care pot indica faptul ca exista probleme neurologice sau suspiciunea unor astfel de probleme. In acest caz poti primi o trimitere din partea medicului de familie sau a unui alt medic avand o alta specializare.
O alta situatie in care este nevoie sa te adresezi unui medic neurolog este aceea in care deja te confrunti cu un diagnostic privind afectiuni ale sistemului nervos central. In acest caz vorbim despre consult neurologic pentru a stabili stadiul afectiunii respective, daca tratamentul este eficient pentru a tine sub control manifestarile sau daca sunt necesare schimbari in privinta tratamentului.
Nu in ultimul rand poti avea in vedere sa te programezi pentru un consult la un centru de neurologie Bucuresti atunci cand ai suspiciuni cu privire la anumite manifestari sau simptome.
La ce sa te astepti in timpul unui consult neurologic
Trebuie spus ca dincolo de eventuala teama a unui diagnostic nedorit, aceasta consultatie neurologica nu este deloc complicata sau dureroasa. Primul aspect asupra caruia medicul neurolog se va opri este cel referitor la simptome si la eventuale manifestari. Acest lucru este abordat printr-o discutie cu pacientul si eventual cu membrii familiei.
Al doilea aspect se refera la testarea miscarilor, a reactiilor corpului si a reflexelor. Din acest motiv pacientul trebuie sa fie odihnit si sa manifeste atentie la cerintele medicului neurolog. Practic prin aceste investigatii sunt testate raspunsurile sistemului nervos central si periferic la anumiti stimuli, iar atentia pacientului denota daca acesta are sau nu afectate functiile cognitive si de atentie. Tot aici sunt evaluate si postura, mersul pacientului, nivelul de echilibru sau eventuale dificultati de limbaj si de exprimare.
Doar in masura in care medicul considera ca sunt necesare alte investigatii suplimentare in urma consultului neurologic, acesta va putea solicita investigatii imagistice sau investigatii ale sistemului cardiovascular ori investigatii privind activitatea electrica la nivelul creierului. In baza tuturor acestor investigatii si in urma consultului de neurologie Bucuresti, medicul specialist va putea pune un diagnostic precis si va putea stabili un tratament sau eventuale recomandari medicale.