Președintele american Joe Biden a călătorit marți în Franța pentru a participa la marcarea a 80 de ani de la Debarcarea din Normandia. Vizita are scopul de a sublinia angajamentul său față de aliații SUA din Europa și să pună în contrast viziunea sa despre democrație cu cea a oponentului său politic, Donald Trump, relatează Reuters.
Biden va rămâne în Franța timp de cinci zile și va participa la ceremoniile dedicate Debarcării din Normandia, unde forțele americane și aliate au efectuat debarcarea pe plajele franceze, într-un atac care a contribuit la înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. În plus, el va susține un discurs important și va efectua o vizită de stat oficială alături de președintele francez Emmanuel Macron.
Președintele SUA se va întâlni cu Volodimir Zelenski
În timpul șederii sale în Normandia, Biden va purta discuții cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, despre eforturile de război pentru a respinge invazia rusă, a declarat consilierul pentru probleme de securitate de la Casa Albă, Jake Sullivan, jurnaliștilor aflați la bordul aeronavei prezidențiale, în timpul zborului spre Paris.
Sullivan a afirmat că declarațiile lui Biden în Normandia, atât la ceremonia oficială de joi pentru marcarea a 80 de ani, cât și vineri la promontoriul Pointe du Hoc, se vor concentra pe pericolele izolaționismului și necesitatea de a se opune dictatorilor.
Biden va evidenția legătura între Al Doilea Război Mondial, trecerea prin Războiul Rece și formarea alianței NATO până în prezent, „când ne confruntăm din nou cu amenințarea războiului în Europa, iar NATO este mobilizată pentru a apăra libertatea și suveranitatea”, a declarat Sullivan.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru probleme de securitate națională, a declarat că Biden și Macron vor aborda, în timpul vizitei lor, potențiala utilizare a aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate pentru a sprijini Ucraina.
Trump a ameninţat să îi abandoneze pe aliaţii NATO
Democratul Biden concurează pentru un nou mandat în noiembrie, avându-l ca adversar pe republicanul Trump. El a făcut din conservarea și consolidarea democrației americane un punct central al campaniei sale, în urma celor patru ani tumultuoși ai mandatului lui Trump.
În discursul său electoral din acest an, Donald Trump a amenințat că va părăsi aliații NATO dacă aceștia nu își cresc cheltuielile pentru apărare, iar există temeri că ar putea chiar să retragă Statele Unite din alianță în cazul realegerii sale.
Joe Biden, drum dificil pentru a rămâne la Casa Albă
Mesajul lui Biden cu privire la democrație ar putea fi complicat de sprijinul său ferm pentru premierul israelian Netanyahu în conflictul dintre Israel și mișcarea Hamas din Gaza. În acest război, zeci de mii de palestinieni au pierit după ce Hamas a atacat Israelul în octombrie anul trecut, provocând moartea a peste o mie de persoane.
Curtea Penală Internațională l-a acuzat pe Netanyahu de crime de război, iar unii aliați internaționali și votanți de stânga din Statele Unite doresc ca Biden să înceteze sprijinul militar acordat Israelului. Această problemă ar putea afecta poziția lui Biden în state-cheie, inclusiv în Michigan, în alegerile din noiembrie.
Sursă expresspress.ro