Armata Germaniei va fi dotată cu rachete supersonice. Ministerul german al Apărării a solicitat aproximativ 652 de milioane de euro comisiei pentru buget a parlamentului, pentru a finanţa un proiect de dezvoltare a armelor hipersonice împreună cu Norvegia.
Armata Germaniei va fi dotată cu rachete supersonice. Potrivit publicației germane Spiegel, citată de Reuters și preluată de News.ro, la mijlocul lunii mai, grupul de apărare Kongsberg din Norvegia a anunţat un parteneriat cu compania Diehl din Germania şi compania multinaţională europeană MBDA.
Parteneriatul a fost încheiat pentru a dezvolta o rachetă supersonică cunoscută sub numele de 3SM Tyrfing.
Rachetele hipersonice, care pot zbura cu până la 25 de ori viteza sunetului, au fost folosite de Rusia în războiul său din Ucraina şi sunt un motiv de îngrijorare în rândul membrilor NATO.
Parteneriatul va ajuta cele trei companii să împărtășească zeci de ani de experiență în dezvoltarea rachetelor pentru a crea rachete manevrabile pe distanțe lungi care pot fi oferite și clienților aliați în viitor.
Restricționarea livrărilor de armament către Israel, analizată de Germania. Subiectul discutat „în spatele uşilor închise”
Cum ar putea China să cucerească Taiwanul fără să invadeze insula: „Beijingul are alte opțiuni”. Strategia lui Xi Jinping | ANALIZĂ
De asemenea, companiile vor colabora cu forțele de apărare norvegiene și germane, precum și cu organizațiile naționale de cercetare, pentru a determina caracteristicile și capacitățile 3SM Tyrfing.
Directorul general al Diehl Defence, Helmut Rauch, a subliniat importanța combinării expertizei companiilor în crearea unei rachete foarte avansate.
„Suntem mândri că am creat o echipă formată din cei mai buni experți ai companiilor noastre, care se completează reciproc, au încredere unii în alții și contribuie cu cunoștințele și abilitățile lor individuale. Împreună, vom dezvolta cu 3SM o rachetă care schimbă regulile jocului și pe care niciunul dintre noi nu ar putea-o dezvolta pe cont propriu”, a declarat Rauch, potrivit publicației The Defense Post.
Racheta urmează să fie livrată până în 2035.
Companiile au convenit că, în ciuda faptului că se află în faza inițială de proiectare a proiectului, programul 3SM Tyrfing va fi capabil să creeze o rachetă de atac cu rază lungă de acțiune care poate neutraliza viitoarele amenințări de suprafață.
„După cum am văzut în ultimii 2 ani, armele stand-off sunt cruciale pentru descurajarea și apărarea credibilă”, a declarat directorul general al MBDA Deutschland, Thomas Gottschild.
Odată operaționale, rachetele vor fi utilizate de navele norvegiene și germane ca o completare a rachetelor lor navale de atac (NSM).
Se așteaptă să egaleze viteza maximă a NSM de Mach 0,93 (714 mile/1 148 kilometri pe oră) și raza de acțiune operațională de peste 120 mile (190 kilometri)
Sursă expresspress.ro