Copiii au un mare simt al valorilor si au nevoie de exemple de figuri pentru a face fata provocarilor. Cu urmatoarele atentii, ca parinti, puteti fi un model puternic pentru copiii dvs. si ii puteti sprijini in calatoria lor.
Dupa multi ani, in cele din urma, a existat posibilitatea de a organiza din nou o sedinta de clasa – am fost incantat sa pot revedea colegii de scoala din vremurile trecute. Mintea a zburat repede in vremurile de demult – bune si rele – si amintirea momentelor trecute a revenit in memorie mai vie decat oricand. Cine a spus si a facut ce si cand? Cat am ras! Si apoi profesorii si profesorii – va amintiti? Ce urme au lasat in viata noastra? Ce i-a distins atunci? Ce ne-a lovit? Ce ne-a lasat o impresie de durata? Dupa multi ani de la scoala, mi-am dat seama cat de mult profesorii nostri au fost figuri de referinta pentru noi.
Merita sa ne oprim sa reflectam asupra calitatilor pe care trebuie sa le aiba o figura de referinta pentru a fi considerat un bun exemplu de urmat – mai ales in ceea ce priveste rolul nostru ca parinti, in care, indiferent daca ne place sau nu, suntem modele pentru copiii nostri, totusi neplacut poate fi gandul, indiferent daca suntem constienti de el sau nu.
1. Spontaneitate
Aceasta caracteristica lasa urme adanci. Daca copiii simt ca exista coerenta intre ceea ce spun parintii lor si ceea ce fac, baza unei legaturi de incredere se creeaza in relatia parinte-copil. Pe aceasta baza, este posibil sa se construiasca reguli si indicatii educationale care sa ofere copiilor siguranta necesara pentru a creste intr-un context adecvat. Copiii simt ca se pot baza pe parintii lor.
2. Un da imperfectiunii
Ce se intampla daca ceva nu merge bine? Nicio figura de exemplu nu este lipsita de defecte, dar tocmai acest mod de a vedea lucrurile contine o oportunitate sau posibilitatea de a deveni constient de propria imperfectiune ca figura de referinta parinteasca. Parintii care isi accepta neajunsurile reusesc, de asemenea, sa-si ceara scuze pentru copiii lor pentru acele lucruri care nu au functionat asa cum ar trebui. Copiii stiu ca parintii lor vor ramane in continuare parintii lor, chiar daca nu totul a decurs conform planului.
3. Apreciere si respect
Aproape orice alt aspect al rolului figurilor de referinta exercitat de parinti are un potential mai mare pentru a permite copiilor sa creasca decat aprecierea si respectul. Mai ales atunci cand copiii se opun masurilor educationale si regulilor care li se impun intr-un scop bun, o atitudine caracterizata prin stima si respect se dovedeste a fi de ajutor.
Urmatoarea poveste este un exemplu al acestei atitudini:
In timpul unei vizite la sediul NASA, presedintele John F. Kennedy a fost informat despre starea cursei spatiale impotriva Uniunii Sovietice. In timp ce vizita cladirile, presedintele a intalnit o femeie de serviciu care curata podeaua cu mare grija si perseverenta. Presedintele a fost imediat impresionat de agentul de curatenie. Vrajit de un angajament atat de extins, el s-a apropiat de ea si a intrebat-o ce inseamna pentru ea datoria ei in cadrul facilitatii NASA. Femeia a raspuns: ,,Ajut sa trimit un barbat pe luna”.
La fel ca acest exemplu, copiii simt ca parintii le iau in serios, cred in ei si sunt inspirati de aceasta incredere.
4. Cu o gluma, totul este mai simplu
Rolul parintilor ca exemplu este, de asemenea, important atunci cand lucrurile se ingreuneaza in familie. Abilitatea de a rade de sine elibereaza o forta si o usurinta de neimaginat. Acest lucru va ajuta sa faceti fata loviturilor si infrangerilor mici. In unele cazuri, aceasta capacitate accelereaza chiar procesul de recuperare. Oricat o familie ar trebui sa faca fata provocarilor si obstacolelor, daca diferitii membri ai familiei se pot inspira reciproc pentru a face fata acestor situatii cu o doza buna de umor, viata de zi cu zi va fi putin mai usor de tratat.
Copiii stiu ca pana si cea mai disperata situatie poate fi depasita impreuna.
5. Dragoste
Munca educativa desfasurata de parinti va avea intotdeauna obiectivul de a-si entuziasma copiii pentru proiectele si planurile pe care intentioneaza sa le realizeze. Daca parintii le permit copiilor sa atinga ceea ce bate inima lor cu pasiune, devine mai usor pentru copii sa le urmeze pe urmele lor. Parintii entuziasti au copii care sunt entuziasti sau capabili sa fie entuziasti – iar acest entuziasm se bazeaza pe o viziune comuna a ,,familiei”. Daca inimile parintilor raman indreptate spre inimile copiilor in furtunile vietii de familie, mai devreme sau mai tarziu copiii vor fi modelati de dragostea parintilor pentru familie.
Copiii simt pentru ce bat inimile parintilor lor si astfel invata sa creasca in incredere.
Luati exemplul in tratarea stresului si a presiunii
In calitate de parinti, suntem un punct de referinta pentru copiii nostri – oricat de banala ar parea aceasta afirmatie, devine la fel de provocatoare atunci cand vine vorba de modul in care gestionam stresul si presiunea ca adulti.
Nu numai copiii si adolescentii, ci si multi adulti se simt sub presiune pe tot parcursul vietii: in familie, la locul de munca, din cauza cerintelor tot mai mari ale societatii noastre bazate pe performanta. Presiunea vine adesea din suma tuturor sarcinilor mici pe care le implica viata noastra de zi cu zi, uneori atat de agitata si plina. Fiecare dintre noi trebuie sa dezvolte un mod sanatos de a face fata presiunii pentru noi insine. Acest lucru da nastere unor strategii comportamentale foarte diferite si nu toate sfaturile date pentru bine sunt aplicabile in mod egal tuturor.
Cu comportamentul nostru suntem figuri de referinta pentru copiii nostri si, prin urmare, le modelam modul de a face fata presiunii. Prin urmare, ar trebui sa ne intrebam sincer si intr-un mod autocritic: ce exemplu sunt si ce exemplu as vrea sa fiu?