Cel mai recent studiu privind riscurile consumului de alcool ar putea da de gândit femeilor care beau mai mult de un pahar de vin pe zi.
Un nou studiu asociat consumului de alcool constată un risc mai mare de boli de inimă
Studiu. Femeile cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani care au băut cel puțin opt pahare pe săptămână – în medie mai mult de un pahar pe zi – au prezentat un risc considerabil mai mare de boli de inimă decât cele care au băut mai puțin, potrivit Science Daily. Acestea aveau cu până la 51% mai multe șanse de a dezvolta o astfel de boală.
Riscul a fost mai mare în cazul femeilor care consumau alcool în exces (trei sau mai multe băuturi într-o zi). Aceste femei aveau cu 68% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă decât băutorii moderați. Aceștia sunt definiți ca fiind cei care consumă între trei și 14 băuturi pe săptămână.
Bărbații care beau patru sau mai multe băuturi într-o zi au înregistrat, de asemenea, un risc mai mare (33%):
„A existat o prevalență tot mai mare a consumului de alcool în rândul femeilor tinere și de vârstă mijlocie. Acestea sunt femei care cred că sunt protejate împotriva bolilor de inimă până la vârsta a treia. Acest studiu arată că, chiar și în acest grup de vârstă, femeile care beau mai mult decât cantitatea recomandată de un pahar pe zi sau au tendința de a bea în exces, sunt expuse riscului de boli coronariene”, spune cardiologul Jamal Ran de la Permanente Medical Group, autorul principal.
Studiul a fost realizat pe baza datelor referitoare la peste 430.000 de persoane din grupul de sănătate Kaiser Permanente Northern California. Studiul va fi prezentat la Sesiunea științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie în aprilie.
Riscul este cel mai mare în cazul consumului excesiv de alcool
Studiul a folosit date de la 432.265 de adulți, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani. Persoanele au primit asistență medicală în cadrul organizației de sănătate Kaiser Permanente Northern California. Grupul a fost compus din aproximativ 243.000 de bărbați și 189.000 de femei. Ei au completat date între 2014 și 2015, în care și-au raportat consumul de alcool. Cercetătorii au analizat apoi diagnosticele de boli coronariene în rândul participanților în cei patru ani care au urmat.
Participanții au fost împărțiți în trei grupe, în funcție de consumul de alcool.
1. Scăzut (una până la două băuturi pe săptămână),
2. Moderat (trei până la 14 băuturi pe săptămână pentru bărbați și
trei până la șapte băuturi pe săptămână pentru femei)
3.Ridicat (15 sau mai multe băuturi pe săptămână pentru bărbați și opt
sau mai multe băuturi pe săptămână pentru femei).
Participanții au fost clasificați ca fiind sau nu implicați în consumul excesiv de alcool. Consumul excesiv de alcool a fost definit pentru bărbați ca fiind consumul a mai mult de patru băuturi într-o singură zi. Pentru femei, acesta a fost clasificat ca fiind consumul a mai mult de trei băuturi pe zi, în ultimele trei luni. Cei care au raportat că nu au consumat alcool nu au fost incluși în studiu.
Pe parcursul perioadei de urmărire de patru ani, 3.108 participanți au fost diagnosticați cu boli coronariene
Nivelurile mai ridicate de consum de alcool au fost asociate cu o incidență mai mare a bolilor coronariene. Atât bărbații, cât și femeile care au raportat un consum episodic de alcool intens, sau consumul excesiv de alcool, au avut cel mai mare risc.
Legătura dintre alcool și bolile coronariene s-a dovedit a fi deosebit de puternică în rândul femeilor.
Boala coronariană este cel mai frecvent tip de boală cardiacă în Statele Unite ale Americii, potrivit Centers for Disease Control and Prevention. Boala se dezvoltă atunci când arterele inimii nu pot livra suficient sânge bogat în oxigen către inimă.
Sursă expresspress.ro