Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a explicat din nou de ce se opune aderării României cu drepturi depline în spațiul Schengen. El a reiterat că poziția Austriei nu se va schimba în ceea ce privește aderarea statului nostru la spațiul de liberă circulație europeană.
Karl Nehammer a preferat să scrie pe Facebook de ce Austria se opune aderării terestre a României la Schengen. El susține că decizia Austriei nu se va schimba și este motivată de faptul că granițele au nevoie de siguranță. Cancelarul Austriei a participat, în perioada 6-7 martie, la Congresul Partidului Popular European (PPE), organizat la București.
„Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată: Momentan, sistemul Schengen nu funcționează, deci nu poate fi extins”, a scris Karl Nehammer pe Facebook, sâmbătă, 9 martie.
Karl Nehammer: „Poziția Austriei rămâne clară și neschimbată”
Cancelarul Austriei a reluat motivele pentru care spațiul de liberă circulație europeană nu ar funcționa: migrația ilegală, lipsa măsurilor sporite de siguranță la frontiere. Cu toate acestea, oficialul austriac nu a negat importanța parteneriatelor economice dintre cele două state(n.r. Austria-România)
„În cadrul călătoriei mele în România a avut loc și o întâlnire cu președintele României Klaus Iohannis în program. România este un partener important al Austriei. Companiile noastre sunt puternic implicate în România și creează mii de locuri de muncă acolo”, a scris Nehammer pe pagina sa de Facebook.
Începând cu 31 martie 2024, Bulgaria și România vor adera la spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate acest lucru. Înalții oficiali europeni și români au salutat votul dat de Consiliu. Din primăvară, se vor face schimbări pe toate aeroporturile din țară, pentru că pasagerii care zboară în țări Schengen nu vor mai face controlul pașapoartelor.
Spațiul Schengen. România, acceptată parțial. Cum se va călători cu avionul
Astfel, spațiile amenajate pentru zona în care se face controlul de Securitate vor fi desființate, din martie 2024, după ce România va accesa spațiul Schengen aerian. Prin urmare,călătorii nu vor mai face controlul pașapoartelor, atunci când călătoresc în spațiul Schengen.
Cu toate acestea, chiar dacă nu vom mai trece prin controlul de frontieră, arată acesta, cei care călătoresc trebuie să aibă asupra lor documente de călătorie. Aceasta fie că este vorba despre pașaport sau despre cartea de identitate (simplă sau electronică).
Sursă expresspress.ro