PNL nu dorește să renunțe la guvernarea alături de PSD dar, totodată, ar dori și o alianță cu partidel de de dreapta din opoziție pentru un candidat comun la alegerile prezidențiale. Este dilema politică pe care încearcă să o rezolve Rareș Bogdan și colegii săi de partid.
Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, spune că partidul său nu va ieși de la guvernare, pe care o asigură alături de PSD. Aceasta deși, după cum spunea zilele trecute, partenerii social-democrați sunt tot mai greu de suportat. Pe de altă parte, politicianul liberal și-ar dori și o alianță cu partidele din opoziția democrată de dreapta, USR, PMP și Forța Dreptei.
Formațiunile respective ar trebui să accepte, în viziunea lui Rareș Bogdan, un acord pentru un candidat comun la alegerile prezidențiale.
Rareș Bogdan are o dilemă
Europarlamentarul susține că PNL nu va rupe coaliția de guvernare cu PSD chiar dacă cele două formațiuni nu se iubesc. Istoria arată, însă, că liberalii au o afinitate pentru social-democrați, mai mare decât pentru partidele din aceeași familie politică. Chiar dacă nu se iubesc, au guvernat împreună și s-au susținut reciproc în parlament.
Rareș Bogdan spune că PNL nu va părăsi guvernarea și nu-i va lăsa pe Marcel Ciolacu și pe colegii săi singuri la putere.
Pe de altă parte, însă, PNL n-ar renunța nici la partidele de dreapta, pe care și le-ar vrea alături. Însă nu la guvernare, ci într-o alianță pentru un candidat comun la președinția României.
Însă ar însemna ca USR, PMP și Forța Dreptei să susțină un candidat împreună cu liberalii, așa cum cere Rareș Bogdan, care să gireze apoi o guvernare PSD-PNL. Căci, potrivit sondajelor, PSD va avea cele mai multe locuri în parlament după alegerile viitoare.
Un președinte comun al Dreptei va fi garanția că social-democrații nu-și vor arunca actualii colegi de coaliție peste bord. În schimb, i-ar ține în opoziție pe restul aliaților de dreapta.
PNL nu dorește să renunțe la guvern
Rareș Bogdan susține că PNL rămâne la guvernare alături de PSD pentru a proteja oamenii de afaceri. Deși, liberalii au cedat cam la toate inițiativele colegilor social-democrați de majorare a taxelor pentru mediul de afaceri.
Legea austerității, adoptată prin asumare în Parlament stă dovadă. La fel și legea pensiilor pentru aplicarea căreia, cam toată lumea este de acord că vor fi majorate taxele.
„Tocmai am dat câteva ciomege în cap companiilor private din România în ultimele luni și ne pregătim să mai dăm câteva în ianuarie când vom resimți măsurile luate de noi. Noi am spus de la început că nu părăsim guvernarea, pentru că trebuie să apărăm interesele companiilor și ne e frică că, dacă am părăsi guvernarea, pur și simplu gradul de impozitare și de biruri pe companii ar crește foarte mult”, susține Rareș Bogdan.
Rareș Bogdan explică disputa cu Ciolacu
Politicianul PNL a explicat cum a ajuns să se certe cu actualul premier PSD, Marcel Ciolacu. El spune că au fost nemulțumiri acumulate din trecut, între cele două partide. Însă picătura care a umplut paharul ar fi fost decizia liberalilor de a candida singuri la viitoarele alegeri. Rareș Bogdan susține că social-democraților nu le-ar fi convenit acest lucru.
„Scandalul a pornit – erau lucruri adunate- dar a pornit de la faptul că după decizia noastră prin noi înșine, când, practic PNL a decis în sfârșit sau într-un sfârșit să se desprindă de pulpana, de influența social-democrată și să meargă singur în alegeri, în toate cele patru rânduri de alegeri din 2024, a apărut o nervozitate la social-democrați”, susține Rareș Bogdan.
El spune că acolo au apărut tensiunile între el și Marcel Ciolacu. Iar pe lângă subiectele de natură politică s-ar fi adăugat și anumite prevederi cu care PNL nu a fost de acord în Legea Austerității – pachetul fiscal.
„Acolo s-a tensionat relația mea cu Marcel Ciolacu și parțial cu Marcel Boloș, pentru că am încercat să le explic – și mă bucur că în cele din urmă au înțeles argumentele: scădere a plafonului (cifrei de afaceri pentru încadrarea la impozitul pe venitul microîntreprinderii) de la 500.000 la 100.000 sau 60.000 de euro este devastatoare, că acel prag de 30% de profitabilitate introdus, care era în documentul inițial în ordonanța inițială, era de asemenea o chestiune care apăsa foarte mult pe întreprinzător, a mai spus Rareș Bogdan.
Liberalii ar vrea un candidat al Dreptei la Cotroceni
Deși partidul său nu se leapădă de social-democrați, Rareș Bogdan face apel la „mintea” celorlalte formațiuni de dreapta pentru o alianță la președinție. El spune că USR, PMP și Forța Dreptei, care negociază o alianță electorală, ar trebui să accepte un candidat comun cu PNL.
„După europarlamentare, partidele dreptei vor avea un candidat și dacă avem suficientă minte, noi, USR, PMP, Forța Dreptei, care o mai fi de dreapta, vom avea un singur candidat”, a spus Rareș Bogdan.
O astfel de construcție este destul de greu de înfăptuit, date fiind relațiile dintre formațiunile respective. Și mai dificil ar fi de explicat alegătorilor de dreapta de ce să voteze un astfel de candidat, în condițiile în care PNL nu renunță la guvernarea cu PSD. În plus, este greu de crezut că PNL va ceda poziția de candidat la președinție. Or, și celelalte partide de dreapta își doresc la fel de mult să dea viitorul președinte al României.
Sursă expresspress.ro