Este un fapt că pereții din beton armat au nevoie de izolație termică, numai că trebuie stabilit pe ce parte a lor se impune să fie izolați cu precădere: pe partea interioară sau pe cea exterioară?
Cum sunt pereții de beton armat? Foarte rezistenți, în mod natural la compresiune și la întindere datorită armăturii. Expuși ploii, vântului, zăpezilor sau razelor UV, în timp aceștia își pierd calitățile: betonul se făinează, iar armătura se degradează. La interior, igrasia și mucegaiul își fac apariția rapid și degradează peretele.
Importanța fiecărui tip de izolație în parte
Stratul exterior de izolație protejează pereții din beton de aceste intemperii și de acești factori naturali și scade diferența de temperatură dintre interior și exterior. Totodată, acesta deplasează punctul de rouă spre suprafața interioară a acestora.
Stratul interior de izolație termică vine să combată punctul de rouă și să țină și mai bine căldura la interior, așadar acolo unde este nevoie de ea pe timpul iernii (și invers în timpul sezonului cald). Dacă se utilizează un material izolator bun și o barieră de vapori, dificilele probleme cu igrasia și mucegaiul dispar.
Răspunsul: atât la interior, cât și la exterior
Devine clar că pereții de beton trebuie izolați atât la interior, cât și la exterior dacă există dorință pentru confort termic și eficiență energetică și pentru a feri pereții de degradarea prematură cauzată de infiltrații și acțiunea factorilor de mediu. Acestea fiind stabilite, mai rămâne de pus o singură întrebare:
cu ce să fie izolat peretele din beton la interior și cu ce la exterior?
Izolații exterioare pentru pereții din beton
Pentru a izola fără punți termice, așadar fără locuri care să zădărnicească efortul, trebuie aplicate izolații termice uniforme și în grosimea optimă. După ce că pe la ferestre și uși se pierde mai multă căldură decât prin pereții izolați, un strat discontinuu va fi insuficient, ineficient. Vata bazaltică este mai densă aici și mai puțin densă la un metru distanță, iar polistirenul lasă între plăci multiple dungi prin care căldura se pierde într-o mai mare măsură.
Pentru izolații exterioare, spuma poliuretanică poate fi folosită cu încredere. Pulverizarea acesteia în straturi succesive asigură uniformitatea și chiar fortifică structura betonului armat, în afara faptului că îl protejează de factorii nocivi enumerați mai sus.
Izolații interioare pentru pereții din beton
La interior, atât timp cât se folosește vata bazaltică sau polistirenul, fără barieră de vapori ajută mult prea puțin. La ce ajută păstrarea căldurii la interior mai bine dacă apare situația de a avea igrasie și mucegai, așadar de a fi nevoie de schimbarea izolației încă din primii ani sau din primele luni de la aplicare?
Un material cu caracter izolator precum spuma poliuretanică nici nu are nevoie de barieră de vapori, acesta fiind de unul singur o veritabilă barieră. Reluând avantajul de a asigura un strat omogen, spuma devine o alegere ideală pivind izolațiile termice interioare destinate clădirilor cu pereți de beton armat.
Firma de izolații Isoterm poate ajuta curioșii cu și mai multe informații!