NATO transferă ofițeri din România și din alte state aliate la Kiev. Cine îi va conduce? NATO își va spori prezența în Ucraina prin numirea unui reprezentant special la Kiev și detașarea a numeroși ofițeri din țările aliate.
NATO transferă ofițeri din România și din alte state aliate la Kiev. Cine îi va conduce? Decizia a fost luată la Summitul NATO de la Washington din 9 – 11 iulie.
Reprezentanța NATO va avea un șef care va deține acum un nou statut, de „reprezentant special al secretarului general”, potrivit European Pravda.
NATO transferă ofițeri din România și din alte state aliate la Kiev. Cine îi va conduce?
Discuțiile privind cine își va asuma acest rol sunt în desfășurare. Mai multe surse din European Pravda au spus că membrii europeni ai NATO insistă ca persoana desemnată să nu fie din SUA, pentru un echilibru de forțe.
Mai multe puteri europene – Germania, Marea Britanie, Olanda, Franța, Polonia – încearcă să-și impună reprezentantul.
De asemenea, NATO a anunțat și schimbări semnificative în prezența la Kiev, atât în ceea ce privește numărul, cât și nivelul militarilor din Alianță.
„Vor fi detașați numeroși ofițeri din statele aliate responsabili de domenii cheie. Pe scurt, NATO își ia în serios angajamentul cu Ucraina. Aceasta este probabil schimbarea cheie adusă de summit-ul de la Washington”, arată European Pravda.
Noua structură NATO de la Kiev are sarcina de a asigura pregătirea Ucrainei pentru aderare, formarea armatei, reforme în sectoarele de securitate și apărare.
La summit, NATO a convenit, de asemenea, să creeze o nouă structură care să coordoneze pe termen lung toate tipurile de asistență acordată Ucrainei, numită Asistență și Instruire în Securitate NATO pentru Ucraina (NSATU), compusă din 700 de militari din națiunile aliate și din parteneri selectați.
NSATU va avea sediul central în Wiesbaden, Germania, cu centre logistice cheie în flancul estic al Alianței. Va avea trei domenii principale de interes: supravegherea pregătirii forțelor armate ucrainene la unitățile de antrenament din țările aliate; oferirea de sprijin pentru dezvoltarea pe termen lung a forțelor armate ale Ucrainei; sprijinirea Ucrainei prin planificarea și coordonarea donațiilor cu aliații și partenerii, transferul de material de asistență în securitate și repararea echipamentelor.
Rolul României în pregătirea forțelor armate ucrainene
România antrenează nu numai piloți ucraineni, ci și pușcași marini, împreună cu Olanda. Forțele Navale ale Ucrainei au efectuat deja exerciții de debarcare în Marea Neagră, printre care „aterizarea, manevrarea și debarcarea personalului pe o coastă neechipată sunt elementele principale ale antrenamentului ce a avut loc recent într-o anumită secțiune a Mării Negre”, după cum a comunicat Marina ucraineană.
Olanda a finalizat instruirea secretă pentru 300 de pușcași marini ucraineni. Timp de patru luni, trupele ucrainene au fost instruite în operațiuni amfibii de către specialiști din Corpul Marin olandez.
De asemenea, pușcașii ucraineni s-au antrenat pe bărci de asalt rapid de tip Uisko 300 -Watercat M11 subseria U300.
Bărci Uisko 300 au fost transferate de la Marina finlandeză în România pentru pregătirea echipajului, potrivit front_ukrainian.
Ambarcațiunile de debarcare din clasa Uisko donate de Finlanda au fost folosite de Marina ucraineană în timpul antrenamentului, în exerciții de debarcare pe coaste neamenajate.
Mai mult, România este implicată puternic pe flancul estic, la Marea Neagră. În cadrul discuțiilor dintre țările NATO, România și Bulgaria au căzut de acord să înființeze o structură de comandă și control în Marea Neagră, C2 FOS.
Noul comandament va fi responsabil cu protejarea navelor comerciale, controlul general al traficului și pentru a sprijini interesele comune în Marea Neagră.
Sursă expresspress.ro