Preşedintele Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a afirmat luni că Apele Române nu aveau dreptul să îşi intabuleze la Oficiul de Cadastru întreaga Piaţa Unirii şi a susţinut că este vorba despre o „inginerie” administrativă „ilegală şi cu iz penal”, transmite Agerpres.
Ce se ascunde în spatele scandalului privind Planşeul Unirii? O inginerie administrativă, crede Ludovic Orban, care o descrie.
Ludovic Orban:„Este scandalos ce s-a întâmplat acolo. În primul rând, este scandalos, pentru că a avut loc, mi se pare, aşa, parcă o inginerie administrativă pusă la cale de Guvern şi de primarii PSD de sector. Parte din această inginerie este o înregistrare la cadastru, pentru Apele Române, a întregii Pieţei Unirii, a bulevardelor şi inclusiv a pasajului. Apele Române nu aveau dreptul să îşi intabuleze la Oficiul de Cadastru decât cursul râului Dâmboviţa de sub Piaţa Unirii. Intabularea este ilegală şi are iz penal. În baza acestei intabulări, Apele Române au dat în administrare, fără să aibă dreptul legal, către Primăria Sectorului 3, pasajul respectiv, astfel încât să îi ofere posibilitatea primarului PSD al Sectorului 3, Robert Negoiţă, să emită o autorizaţie de construcţie care, din punctul meu de vedere, este ilegală”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, este „inacceptabil” ca doi primari de sector „să hotărască, practic, închiderea circulaţiei” în centrul Capitalei, fără niciun fel de acord din partea Comisiei de Circulaţie, care funcţionează la Primăria Municipiului Bucureşti.
„Este inadmisibil să se emită o autorizaţie de construcţie, în condiţiile în care nu există baza legală pentru emiterea autorizaţiei şi nu există avizele necesare pentru emiterea autorizaţiei respective de construcţie. Este scandalos şi faptul că Poliţia Română a stat cu mâinile în sân, fără să sprijine demersul primarului general. Readuc aminte că tot domeniul public şi privat al Capitalei este administrat de Consiliul General şi de PMB. Doar prin hotărâri de Consiliu General se poate transfera, doar în administrare, nicidecum în proprietate, către primăriile de sector anumite proprietăţi publice sau private ale Municipiului Bucureşti”, a precizat liderul Forţa Dreptei.
Ludovic Orban a mai spus că deciziile primarului general şi hotărârile Consiliului General sunt „superioare” oricărei decizii emise de un primar de sector sau de un consiliu local de sector, deoarece sectoarele sunt subdiviziuni administrative ale Bucureştiului.
„Cred că nu este suficient să fie readusă în legalitate întreaga lucrare respectivă. Să facă bine primarul Sectorului 4 să obţină toate avizele necesare pentru emiterea autorizaţiei. Primarul Băluţă, în aproape doi ani de zile, nu a efectuat demersurile efective pentru preluarea în administrare a Pasajului Unirii, deşi a avut o hotărâre de Consiliu General la dispoziţie. Cred că este important ca instituţii ale statului să verifice care au fost condiţiile în care s-a permis intabularea ilegală a întregii Pieţii Unirii, adică o parte din patrimoniul bucureştenilor, către Apele Române, care nu au absolut niciun fel de bază legală”, a afirmat Orban.
El a opinat că Nicuşor Dan a arătat „deschidere şi sprijin” faţă de Primăria Sectorului 4 în ce priveşte realizarea lucrărilor.
„Nicuşor Dan a spus foarte clar că va semna autorizaţia de construcţie necesară pentru realizarea lucrărilor, dar în condiţiile legii, cu avizele necesare. Pentru că lucrările care au fost efectuate anterior au fost efectuate în baza unei autorizaţii emise în regim de urgenţă, care nu a avut toate avizele şi s-a văzut foarte clar că lucrarea a fost de mântuială şi că a provocat efecte perverse, inclusiv accidente care au rezultat în urma faptului că nu a existat cu adevărat un proiect care să beneficieze de toate avizele”, a spus el.
Lucrările de reconstrucţie la Planşeul Unirii au început, luni, după ce Primăria Sectorului 3 a emis autorizaţia de construire, a anunţat edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă.
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a însoţit luni, în jurul prânzului, o echipă a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, pentru a demonta gardurile care împrejmuiesc organizarea de şantier. Potrivit acestuia, autorizaţia de construire obţinută de Primăria Sectorului 4 pentru lucrări la Planşeul Unirii prezintă „multiple elemente de nelegalitate”.
În momentul în care poliţiştii locali ai Municipiului Bucureşti au dorit să îndepărteze gardurile, au fost opriţi de poliţişti locali de la Sectorul 4.
Nicuşor Dan şi reprezentanţii Poliţiei Locale s-au deplasat la o secţie a Poliţiei naţionale, pentru a tranşa chestiunea lucrărilor de la Planşeul Unirii.
Poliţia Capitalei a anunţat ulterior că nu are atribuţia de a muta gardurile şantierului pentru Planşeul Unirii sau de a stabili cui aparţine terenul respectiv. Instituţia abilitată în a decide titlul de proprietate este instanţa civilă, conform unui comunicat transmis de Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Sursă expresspress.ro