Niciun pic de intimitate, contacte cu persoanele apropiate reduse la minim, critici peste critici, reprosuri peste reprosuri…acest gen de reactii pot afecta viata de zi cu zi a unui cuplu. Nu, posesivitatea nu este o dovada de iubire. Insa cum am putea reactiona in fata unui barbat mult prea posesiv? Va spunem noi chiar acum.
Un individ care simte nevoia sa domine o alta persoana in mod excesiv poate fi considerat posesiv. Acest sentiment, care otraveste numeroase relatii de iubire este cel mai adesea confundat cu gelozia. Chiar daca atat possesivitatea cat si gelozia reprezinta un lucru negativ in cadrul unei relatii si creeaza cel mai adesea o relatie toxica, posesivitatea este cu totul altceva.
Ce este posesivitatea?
Posesivitatea este un sentiment natural. Poate fi resimtit atunci cand suntem intr-o relatie, atunci cand suntem indragostiti sau atunci cand suntem parinti. Este un lucru normal sa ne fie teama ca partenerul ne este infidel. Este legitim sa dai dovada de neliniste atunci cand exista rivali. Posesivitatea se poate transforma intr-o patologie grava.
A fi mult prea posesiv pune numeroase probleme in relatia de cuplu, este un sentiment excesiv care poate varia de la o persoana la alta. Aceasta posesivitate se poate traduce prin mai multe fapte si gesturi precum amenintarile, violenta si nu numai.
Daca partenerul de viata te impiedica sa iti vezi prietenii, familia sau colegii, iti cere sa iti parasesti locul de munca, te spioneaza, iti asculta apelurile telefonice, umbla in telefon…toate acestea indica o posesivitate.
Gelos sau posesiv. Care este diferenta?
A fi gelos semnifica ca ne este frica sa nu pierdem fiinta iubita in profitul unui rival. In general, persoanelor care adopta acest tip de comportament le este teama de abandon. Persoanele geloase pot fi in egala masura posesive.
Cat despre posesivitate, aceasta este extrem de diferita de gelozie. In acest caz, persoana “ne apartine”. Este in “posesia noastra”. Iata de ce o persoana posesiva nu suporta ca partenerul/partenera sa lucreze sau sa faca activitati fara sa ii ceara parerea. Aceste persoane nu suporta ideea ca nu totul se invarte in jurul lor.
Care sunt cauzele si cum poti recunoaste un barbat posesiv?
Unii indivizi nu tolereaza ca persoana iubita sa aiba viata sociala. Daca au o viata sociala actioneaza nepotrivit si se poate ajunge la santaj. Semnele posesivitatii sunt multiple: afirmatii umilitoare, violente, amenintari, reactii exagerate, faptul ca persoana posesiva ii pune bete in toate celuilalt ca sa nu reuseasca.