Din postura de sofer trebuie respectate numeroase legi, printre care si aceea de a efectua inspectia tehnica periodica (ITP). Este alaturi de alte reglementari legale cauza pentru numeroase amenzi primite de soferii care ruleaza pe drumurile publice fara efectuarea ITP-ului sau cu certificatul pentru verificarea tehnica periodica expirat.
Avand in vedere faptul ca in fiecare an pot interveni modificari in legislatia referitoare la verificarea tehnica a autovehiculelor, este important ca fiecare sofer sa se informeze din timp referitor la eventualele astfel de modificari.
Chiar daca multi soferi considera ca ITP-ul este o procedura care trebuie efectuata doar pentru a evita amenzile, trebuie spus ca prezentarea cu autovehiculul intr-o statie ITP sector 5 autorizata de catre Registrul Auto Roman are un rol important in siguranta rutiera.
Rolul efectuarii ITP-ului si documentele necesare
Inspectia tehnica periodica inseamna ca fiecare autoturism trebuie sa treaca verificarea efectuata de catre mecanici autorizati si profesionisti care sa ateste faptul ca fiecare parte a autoturismului verificat indeplineste normele tehnice in vigoare. Fara efectuarea acestei verificari tehnice autoturismele pot sa se confrunte cu defectiuni majore, acestea putand ajunge sa puna in pericol siguranta in trafic pentru conducatorul auto si pentru ceilalti participanti la trafic.
Inspectia tehnica auto este importanta si pentru a preveni ca autovehiculele care ruleaza pe drumurile publice din tara noastra sa fie un pericol pentru mediul inconjurator si sa fie o sursa de poluare. Cu alte cuvinte, ITP-ul are un rol important pentru siguranta rutiera si siguranta mediului inconjurator. Din acest motiv prezentarea intr-o statie ITP sector 5 la intervale regulate de timp trebuie avuta in vedere de fiecare sofer.
Pentru efectuarea ITP-ului in 2023 sunt necesare o serie de documente, printre acestea regasindu-se certificatul sau talonul de inmatriculare al autovehiculului in original (in unele cazuri este nevoie de autorizatia provizorie de circulatie); cartea de identitate a proprietarului autoturismului; polita de asigurare obligatorie auto in original si valabila la data inspectiei; cartea de identitate a autovehiculului in original si securizata de catre RAR.
Daca proprietarul autovehiculului este o societate de leasing, la inspectia tehnica periodica se poate merge si doar cu o copie dupa cartea de identitate a autovehicului care sa fie stampilata de proprietar cu mentiunea „conform cu originalul”.
Cum trebuie sa se pregateasca soferii pentru efectuarea ITP-ului
In momentul in care un sofer trebuie sa se programeze pentru efectuarea ITP-ului este recomandat sa se pregateasca pentru a trece cu brio aceasta verificare. Dincolo de pregatirea documentelor necesare pentru aceasta procedura, soferii trebuie sa se asigure ca autovehiculul functioneaza in parametrii optimi si respecta cerintele care trebuie indeplinite la verificarea tehnica periodica.
Printre acestea se regaseste functionarea si starea discurilor, a placutelor si a conductelor de frana, verificarea directiei si existenta urmelor de rugina pe caroserie, verificarea tuturor luminilor, starea jantelor si a anvelopelor, lipsa fisurilor in parbriz, functionarea optima a stergatoarelor si verificarea cantitatii de lichid pentru parbriz, de combustibil si ulei de motor.
In acest mod poti evita problemele in trecerea inspectiei tehnice periodice atunci cand te prezinti intr-o statie ITP sector 5.