Dispar banii cash? Ce se întâmplă cu numerarul. Acest fenomen nu mai poate fi oprit. Banii cash pierd teren în multe locuri ale lumii. Australienii sunt printre cei care se îndepărtează din ce în ce mai mult de numerar, în timp ce utilizarea smartphone-urilor câștigă teren când vine vorba de efectuarea plăților, arată o nouă cercetare.
Dispar banii cash? Telefoanele, ceasurile și cardurile domină acum domeniul plăților, iar internet banking-ul pare să facă mare parte a sarcinilor rămase.
Cecurile, până nu demult coloana vertebrală a sistemului de plăți, sunt pe cale dispariție, urmând să fie eliminate treptat până în anul 2030, scrie Smallcaps.
Dispar banii cash? Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale
Băncile sunt cele care grăbesc sfârșitul numerarului, prin închiderea multor sucursale, lăsând zone întregi doar cu bancomate și internet pentru operațiunile bancare, în timp ce apariția multor sucursale „fără numerar” care oferă împrumuturi este un semn clar al entuziasmului de a scăpa de tranzacțiile costisitoare.
În timp ce țări precum Australia, Noua Zeelandă, China și Norvegia au o utilizare a numerarului la POS-uri de peste 10%, în țări precum Thailanda, Japonia, Spania și Germania oamenii o înclinație puternică spre plata cu numerar.
COVID a determinat unele companii să renunțe la numerar
Unele companii – încurajate de experiența pandemiei, când utilizarea numerarului a scăzut –par mulțumite de faptul că stresul legat de cheltuieli și securitate al livrărilor cu numerar a dispărut. În condițiile în care băncile și multe companii fac presiuni pentru a pune cruce numerarului, ar putea fi una dintre acele schimbări epocale care se fac peste noapte, fără dezbateri.
Datele furnizate de Reserve Bank of Australia (RBA) au descoperit că portofelele digitale (unde cardurile de credit și de debit pot fi utilizate printr-un dispozitiv mobil) au reprezentat 8% din tranzacțiile personale cu cardul în 2019. Datele FIS arată că această cifră a crescut la 12% în 2022.
Dispariția banilor cash este la doar cinci ani distanță?
Unii au anticipat că dispariția totală a numerarului ar putea fi la doar cinci ani distanță, dacă procentul plăților efectuate cu numerar continuă să scadă la rata actuală. Cifrele oferite de Reserve Bank arată că numerarul a reprezentat doar 13% din toate plățile efectuate în 2022, în scădere de la 27% în 2019.
În perioada pandemiei, numerarul a fost văzut ca o alternativă nesănătoasă, iar plățile „tap and go” au crescut rapid, ceea ce a accelerat dispariția plăților cu numerar.
Cu siguranță există costuri pentru continuarea plăților cu numerar, directorul executiv al Commonwealth Bank, Matt Comyn, estimând că fiecare client al băncii plătește 40 de dolari pe an, indiferent dacă folosește numerar fizic sau nu, pentru a menține seifurile băncii pline cu bani.
El a apărut în fața unei comisii a Senatului pentru a da explicații despre închiderea băncilor regionale, pe fondul acuzațiilor că băncile abandonează Australia.
Uniunea Sectorului Financiar (FSU) susține că australienii din zona rurală au fost puternic afectați, cu cele aproximativ 650 de închideri de sucursale bancare de la începutul anului 2022.
Cum ar funcționa o societate fără numerar
Ținând cont de aceste tendințe, ar trebui să ne îngrijorăm de dispariția numerarului și de problemele care ar apărea într-o societate fără bani cash?
Una dintre multele critici aduse dispariției numerarului este că mulți oameni vor fi afectați, persoanele vârstă și cei cu dizabilități fiind categoriile cele mai lovite. O altă problemă ține de riscurile de securitate tot mai mari, cum ar fi atacurile cibernetice și alte forme de criminalitate cibernetică.
Sursă expresspress.ro