In primul rand, aceasta este singura forma legala de a construi. In al doilea rand, pentru ca un astfel de contract este singura forma prin care cele doua parti sunt protejate de situatiile neplacute care pot interveni, nu neaparat din vina acestora.
De asemenea, contractul este forma prin care se vor stabili lucrarile care vor fi executate, preturile la care acestea vor fi executate, termene de executie, precum si parametrii tehnici si calitativi.
Ce trebuie sa contina un contract de constructii?
Descrierea lucrarilor care se executa. Cea mai simpla modalitate este indicarea proiectului tehnic al constructiei, precum si documentele care permit demararea lucrarilor: Autorizatia de construire, avizele si acordurile obtinute.
Devizul oferta al constructorului, negociat de cele doua parti. Devizul trebuie intocmit fie pentru fiecare cantitate de materiale puse in opera, precum si a manoperei, transporturilor si costurile utilajelor folosite pentru aceasta. Devizul trebuie sa contina atat cantitatile, cat si preturile unitare. De ex.: pentru betonul c16/20, pretul pe metru cub, defalcat pe material, manopera, transporturi si utilaj, apoi pretul obtinut din inmultirea acestui pret cu cantitatea totala a acestui tip de beton.
Termenele de executie, defalcate pe categorii de lucrari.
Modalitatile de plata: avans, termene sau etape de plata, garantii, penalitati etc.
Modul de indeplinire al prevederilor legii privind respectarea calitatii in constructii: modul de verificare al lucrarilor, indeplinirea procedurilor de anuntare a inceperii lucrarilor, persoanele responsabile pentru aceasta: dirigintele de santier (reprezentant al clientului), seful de santier, responsabilul tehnic cu executia, din partea constructorului, persoanele de legatura ale proiectantului.
Transferul amplasamentului si a sarcinilor privind siguranta, organizarea paza etc de la client la constructor, precum si modul de predare al lucrarii (receptia finala).
Stabilirea in a cui sarcina cad plata utilitatilor, de exemplu (recomandarea noastra este sa fie in sarcina constructorului), cine face bransamentele provizorii si definitive samd.
Modalitatile de plata ale eventualelor lucrari suplimentare.
Stabilirea acelor materiale si eventual lucrari care vor fi efectuate de catre client (de exemplu achizitionarea obiectelor sanitare, gresiei, faiantei sau parchetului).
Clauzele privind forta majora.
Recomandari privind contractul de executie
In cazul in care anumite lucrari vor fi efectuate de alta firma decat cea a antreprenorului general, care este sau va fi contractata direct de beneficiar, se recomanda ca acest contract sa fie preluat de antreprenorul general, astfel incat acesta sa fie in masura sa coordoneze lucrarile. Exemplu: electricianul. Acesta va trebui sa lucreze nu numai dupa ce constructorul a facut anumite lucrari, dar si constructorul depinde, la randul sau, de faptul ca nu va putea continua anumite lucrari pana cand acesta nu va termina.
Avansul ar trebui calculat nu la valoarea totala a lucrarilor, ci la etape de executie. Exemplu: nu 30% din 70.000 cat ar fi valoarea totala a casei, ci 30% din lucrarile la rosu, sau chiar pe etape si mai scurte, cum ar fi: 1. fundatii, 2.suprastructura, 3. finisaje.
Platile trebuie astfel organizate, astfel incat constructorul sa aiba mereu de incasat sume, chiar daca acestea ar fi depuse intr-un cont pe numele sau, dar blocat pana la data finalizarii etapei.
Constructorul trebuie sa-si insuseasca proiectul: inaintea inceperii lucrarilor, va trebui sa studieze si sa verifice cantitatile de materiale, astfel incat, o eventuala greseala a arhitectului si a inginerilor proiectanti privind acele cantitati, sa nu se transforme in suplimentari foarte mari. Acestea, in cazul in care ar exista, ar trebui sa ramana n cuantum de maxim 5-8% si ar trebui, de asemenea, bugetate, ca lucrari neprevazute. De asemenea, constructorul va trebui sa ceara clarificari, daca va considera necesar, de la proiectant, daca anumite lucrari par a fi nespecificate, sau constructorul nu le intelege.
Predarea amplasamentului trebuie sa treaca in sarcina constructorului toate responsabilitatile santierului: paza, responsabilitatea legala privind accidentele, protectia muncii, asigurari privind folosirea cu strictete a personalului angajat cu forme legale etc. Prin contract, beneficiarul nu trebuie sa fie in nici un fel responsabil pentru ceea ce se intampla pe santier.
Sistemul calitatii in constructii
Sistemul calitatii prevede verificarea ,,in bucla” a lucrarilor, de catre constructor, de catre client, prin dirigintele de santier, de catre proiectantul cladirii, precum si de catre autoritati: Inspectoratul de Stat in Constructii, primarie samd. 1. Constructorul 2. Clientul, prin dirigintele de santier 3. Proiectantul cladirii 4. Autoritati.