O sarcina importanta pentru parinti este de a ajuta copilul sa-si apere vointa, interesele si cererile sale si sa-si exprime furia fara a-i rani pe ceilalti. Cateva consideratii, astfel incat mamele si tatii sa stie la ce sa aiba grija cand se lupta copiii.
Luati in serios sentimentele fiului sau fiicei dumneavoastra. Numiti-va furia, furia si neputinta. Daca copiii invata sa-si perceapa sentimentele, in timp sunt capabili sa-si regleze din ce in ce mai bine echilibrul interior. De asemenea, este important sa ii oferim copilului autonomie maxima. El isi va atinge in mod repetat limitele si s-ar putea sa se enerveze foarte mult, dar astfel de experiente de invatare vor fi utile pentru dezvoltarea sa. Asadar, nu actionati prea curand daca ceva nu merge imediat.
Nu pedepsi cu privarea iubirii tale
Privarea de dragoste sau pedeapsa agraveaza problema si nu invata copilul un mod diferit de comportament.
Un copil agresiv cauta adesea mai multa atentie. Da-i-l mai ales in momentele de calm si, daca este posibil, nu intr-un moment de agresiune. In caz contrar, comportamentul sau va atinge intotdeauna semnul din punctul de vedere al copilului. Dedica-te copilului tau: citeste-i o poveste, modeleaza sau deseneaza cu el.
Schimbati situatia
O schimbare a situatiei jocului poate aduce si alte idei copiilor irascibili. Chiar si o plimbare in aer curat distrage atentia si calmeaza atmosfera turbulenta.
Adultii intervin adesea prea devreme in luptele dintre copii. De fapt, micii tulburatori gasesc de obicei o solutie si apoi fac pace. Multi parinti sunt tulburati de faptul ca copiii lor musca. De fapt, muscaturile sunt foarte rele pentru copiii care le primesc. Explicati-i cu strictete copilului dvs. ca nu este permisa muscatura. In astfel de situatii, interveniti ferm si clar si luati copilul cu voi.
Creati distantare
Cand situatia se inrautateste si nu mai este posibil sa se joace in prietenie, este mai eficient sa separam pur si simplu cei doi copii care lupta, fara a-i ameninta sau blama. Cateva minute mai tarziu, sau cel tarziu la o intalnire ulterioara, situatia este de obicei mai senina.
Nu faceti propriile conflicte ale copilului dumneavoastra. Vorbeste despre asta intre parinti. In cazul in care copiii se zvarcolesc in mod constant, ar putea fi mai bine daca nu se vad de ceva timp. In cele din urma, intre timp, poate exista o oportunitate pentru o intalnire intre parinti fara copiii lor.
Incercati sa observati cand si de ce apare un conflict. Se repeta astfel de situatii? Puteti trage, probabil, cateva concluzii utile pentru a evita conflictele?