Oficialii NATO avertizează că puterile militare occidentale rămân fără muniție pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva invaziei ruse.
După ce SUA sunt foarte aproape să nu mai poată oferi ajutor militar Ucrainei, din cauza disputelor din Congres pe această temă, puterile militare occidentale sunt pe cale să rămână fără muniția pe care să o acorde Ucrainei pentru a se apăra de forțele rusești.
Amiralul Rob Bauer, cel mai înalt oficial militar al NATO, a declarat la Forumul de Securitate de la Varșovia că „fundul butoiului este acum vizibil”. El a precizat că guvernele și producătorii din domeniul apărării trebuie acum „să accelereze producția într-un ritm mult mai alert”.
Potrivit BBC, Ucraina lansează mii de obuze zilnic, iar cele mai multe dintre ele provin acum de la NATO.
Rezerverele militare occidentale „par cam subțiri”
Zeci de ani de subinvestiții au însemnat că țările NATO au început să furnizeze arme Ucrainei cu depozitul lor de muniții deja pe jumătate plin sau chiar mai gol, a adăugat amiralul.
„Avem nevoie de volume mari. Economia just-in-time, just-enough pe care am construit-o împreună în 30 de ani în economiile noastre liberale este bună pentru o mulțime de lucruri – dar nu și pentru forțele armate atunci când există un război în desfășurare”, a punctat oficialul Alianței.
De asemenea, și ministrul britanic al Apărării, James Heappey, a mărturisit că rezerverele militare occidentale „par cam subțiri” și i-a îndemnat pe aliații din NATO să cheltuiască 2% din averea lor națională pentru apărare, așa cum s-au angajat să facă. „Dacă nu este momentul – când există un război în Europa – să cheltuim 2% pentru apărare, atunci când este?”, a întrebat el.
„Nu ne putem opri doar pentru că stocurile noastre par puțin subțiri. Trebuie să menținem Ucraina în luptă în această seară și mâine și poimâine și poimâine și poimâine. Și dacă ne oprim, asta nu înseamnă că Putin se oprește automat”, a spus Heappey.
Rusia, mai capabilă să-și clădească economia de război
„Când vine vorba de Alianță, SUA se uită din ce în ce mai mult la est și la vest și cred că, în mod justificat, colegii noștri din Congres trebuie să vadă că puterile europene își cheltuiesc în mod echitabil cei 2% pentru a asigura resursele NATO”, a adăugat ministrul britanic.
La rându-i, ministrul suedez al apărării, Pol Jonson, a declarat că este vital pentru Europa să își pregătească baza industrială de apărare pentru a sprijini Ucraina pe termen lung.
„Pentru că acum săpăm destul de adânc în buzunarele noastre, în stocurile noastre. Și pe termen lung, cred că este crucial ca și ucrainenii să poată procura materiale de apărare de la baza industrială din Europa. Am învățat câteva lecții dure aici despre scară și volum, nu în ultimul rând când vine vorba de muniția de artilerie”, a spus el.
O problemă ar fi că, în ciuda încercărilor de a accelera producția, Ucraina folosește muniția mai repede decât o pot înlocui puterile occidentale.
La Kiev, de exemplu, există temeri că Donald Trump ar putea deveni din nou președinte al SUA și, astfel, Ucraina ar rămâne fără sprijinul militar american.
Între timp, analiștii spun că, în schimb, Rusia pare mult mai capabilă să își pregătească economia de război pentru a-și reface propriile stocuri.
Sursă expresspress.ro