Romania si capitala: in ce domenii suntem lideri europeni?

12/10/2017 12:11:00
Romania si capitala: in ce domenii suntem lideri europeni?

Desi Romania nu este una dintre cele mai dezvoltate tari europene, se pare ca sunt anumite domenii in care suntem “fruntasi”. Astfel, tara noastra este lider in ceea ce priveste numarul de proprietari de locuinte, iar Bucurestiul este considerat unul dintre cele mai aglomerate orase ale Uniunii Europene.

Va prezentam mai jos explicatiile:

Romania – locul 1 in topul detinerii de locuinte

Romania este tara cu cei mai multi proprietari de locuinte din Uniunea Europeana, cu un procent de 96% din populatie care au domiciliul in imobile achizitionate, in timp ce media europeana este de 70.1%.

Conform Eurostat, doar 3.9% dintre locuitorii tarii aveau statut de chiriași in anul 2014, pe cand media in UE este de  29.9%.

Totodata, peste jumatate din romani locuiau in 2015 in gospodarii supraaglomerate, in timp ce media in tarile din cadrul Uniunii Europene este de 16.7%. Intr-o situatie similara sunt si tarile din vecinatate, unde gradul de supraaglomerare a locuintei este de 44.6% in Ungaria, 44.2% in Polonia si 43.3% in Bulgaria.

Se pare ca pentru romani detinerea unui apartament nou este un obiectiv important, intrucat numarul de imobile achizitionate a crescut in ultimii ani. Datorita programelor guvernamentale de tipul “Prima Casa”, procesul de obtinere a unui credit a fost facilitat, tot mai multi tineri preferand sa cumpere o locuinta in detrimentul inchirierii.

Bucuresti – unul dintre cele mai aglomerate orase din UE

Potrivit unui raport publicat de catre Eurostat, Bucurestiul ocupa un loc fruntas in randul celor mai aglomerate orase din Uniunea Europeana.  Conform statisticilor, densitatea populatiei in capitala Romaniei este de 9.994 locuitori pe km patrat, pe cand media in Uniunea Europeana este de 117 locuitori pe km patrat.

Cele mai aglomerate orase sunt Paris (Franta) si Tower Hamlets (Marea Britanie), iar la polul opus se afla Evrytania (Grecia), cu 11 locuitori/km patrat si Lappi (Finlanda), unde sunt doar doi locuitori/km patrat.

Orasele britanice inregistreaza cea mai densa populatie, unde 10 din topul celor mai aglomerate 15 orase din Uniunea Europeana sunt ocupate de localitati din Marea Britanie. Potrivit datelor Eurostat, orasul Brent are o densitate de 7.556 locuitori/km patrat, iar Westminster inregistreaza o valoare de  11.377 locuitori/km patrat.

Comentarii