Piata rezidentiala autohtona se afla pe o panta ascendenta

12/07/2017 11:25:11
Piata rezidentiala autohtona se afla pe o panta ascendenta

Fie ca doriti sa achizitionati o locuinta in viitorul apropiat sau va ganditi sa puneti la vanzare proprietatea pe care o detineti, cu siguranta va ganditi daca acesta este momentul oportun.

Se pare ca piata rezidentiala din Romania este, in momentul de fata, pe o panta ascendenta, lucru datorat in mare parte contextului economic favorabil si se resimte atat prin prisma numarului crescut de cereri de autorizatie de constructie, cat si din perspectiva preturilor usor crescute.

Portalul imobiliare.ro a realizat recent un studiu conform caruia in Romania exista 1.400 de ansambluri rezidentiale in orasele principale din tara. Dintre acestea, 500 de ansambluri se afla in capitala. Evolutia vine ca o miscare fireasca a cresterii cererii pe acest segment de piata, 60% dintre respondentii cumparatori afirmand ca ar prefera sa achizitioneze o locuinta noua in defavoarea uneia construita inainte de anii 2000.

Astfel, la nivel national, suma medie solicitată pentru apartamentele de vânzare (noi sau vechi) s-a majorat cu 6,7% în primele sase luni ale acestui an, iar pretul pe metru patrat util a ajuns la 1.120 de euro, comparativ cu  1.050 de euro pe metru pătrat util in decembrie 2016.

In Bucuresti locuintele s-au mentinut in luna iunie la un nivel de pret constant fata de luna mai, insa pe parcursul primelor sase luni ale anului 2017 acestea s-au scumpit cu un procent de 5.4%, ajungand de la 1.141 euro/mp la 1.203 euro/mp. Acest avans este cel mai mic inregistrat dintre cele mai mari orase din Romania.

Brasovul, in schimb, a inregistrat o crestere de pret de 0.6% in luna iunie fata de mai si, pentru prima jumatate a anului, de 6.2%. Astfel, pretul pe metru patrat util a atins suma de 956 euro.

In Cluj-Napoca s-au inregistrat cele mai mari cresteri, cu 10% in ultimele sase luni, unde pretul mediu pe metru patrat a ajuns la 1.372 euro de la 1.247 euro la inceputul anului. Cluj-Napoca se afla in topul oraselor cu cele mai mari cresteri de pret pe piata rezidentiala.

Daca doriti sa achizitionati unui apartament nou sau pur si simplu doar sa va faceti o idee asupra preturilor din capitala, va invitam sa accesati www.proiecteapartamentenoi.ro. Aici veti putea gasi apartamente si ansambluri noi din toate zonele Bucurestiului, reactualizate zilnic. De asemenea, consultantii imobiliari Proiecte Apartamente Noi sunt mai mult decat dornici sa va consilieze in privinta achizitionarii unei locuinte potrivite pentru cerintele si bugetul dumneavoastra.

Comentarii