Deșeurile din industria alimentară - resursă valoroasă pentru producerea biogazului

26/09/2018 15:41:55
Deșeurile din industria alimentară - resursă valoroasă pentru producerea biogazului

Cel mai recent studiu al Ministerului Mediului arata faptul ca, industria alimentara si fabricarea produselor din tutun (CAEN 10, 12; sub-capitolele 0202-0206 din Lista deseurilor) genereaza 401.862 tone de deseuri pe an, iar sectorul fabricarii bauturilor (CAEN 11; sub-capitol 02,07 din Lista deseurilor) genereaza anual 60.866 tone. Utilizarea si depozitarea acestor deseuri specifice este dificila din cauza instabilitatii biologice, a naturii potential patogene, a nivelurilor ridicate in activitatea enzimatica, a continutului mare de apa si a potentialului de autooxidare. 
Acestea reprezinta cateva dintre cele mai importante motive pentru care este necesara reciclarea intr-un procent cat mai mare si reutilizarea lor in producerea biogazului. Mai mult decat atat, Romania trebuie sa urmeze directiva programului Uniunii Europene 2020 ”Living well, within the limits of our planet” care mentioneaza faptul ca, pana in 2020, emisiile gazelor cu efect de sera trebuie reduse cu 20% si reciclarea deseurilor trebuie sa se apropie de 100%. 
In acest sens, companiile din industria alimentara pot recurge la cateva metode de indepartare a deseurilor solide, cum ar fi: incinerarea, compostarea, valorificarea lor in agricultura sau zootehnice si fermentarea anaeroba. Aceasta din urma, in cazul deseurilor care contin un grad de umiditate de peste 50%, produce metan si biogaz. Inovatia tehnologica a favorizat dezvoltarea numeroaselor metode eficiente de fermentare, cu cogenerare de energie electrica si termica din biogaz, numita si energie verde, datorita generarii creditelor de carbon, care, conform protocolului de la Kyoto cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, pot fi comercializate.
Fermentarea anaeroba a deseurilor organice provenite din industria alimentara reprezinta o solutie atat eficienta economic, cat si optima din punct de vedere al protectiei mediului. Prin fermentarea anaeroba se obtine biogazul care se valorifica energetic intr-un grup de cogenerare care poate asigura o buna parte din consumul de electricitate si caldura al instalatiilor unei cladiri. In plus, prin fermentare si deshidratare, volumul deseurilor se injumatateste, iar namolul rezultat se poate folosi in agricultura ca ingrasamant de foarte buna calitate, explica Adrian Moisa, Manager General Jetrun.
 

Comentarii